Alexandru Rafila avertizează în privința purtării măștii de către elevi

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susţine că măştile pe care le vor purta elevii la şcoală ar trebui adaptate ca dimensiune şi chiar personalizate. Astfel, echipamentele de protecţie ar fi mai atractive pentru cei mici şi ar fi purtate cu plăcere.

Prof.Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că a văzut proiectul de ordin al Ministerului Sănătăţii ce prevede purtarea măştii de către elevi la şcoală şi instalarea de separatoare în sălile de clasă.

„Ştiți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile.

Alternative întotdeauna există… Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este… O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, a menţionat dr. Rafila.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că masca chirurgicală la un copil este uneori mare şi ar trebui luate pentru dimensiunea copiilor.

„Îmi arătați aici o mască la un copil, pe care nu-l protejează aproape deloc. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare.

Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a precizat Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii, însă „acum e târziu”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.