Europarlamentarul Maria Grapini, întrebări (ferme) către comisarul Jourova despre MCV și statul de drept!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit la Radio Timișoara, despre discuțiile avute în comisia LIBE ( Libertăți civile, justiție și afaceri interne), în prezența comisarului Jourova, pe tema MCV, dar și a funcționării statului de drept. În stilul cu care ne-a obișnuit, incisiv și ferm, europarlamentarul Grapini a adresat întrebări pertinente comisarului european.
“Nu am putut să nu întreb de ce Comisia tratează diferit anumite încălcări ale statului de drept, proteste, acuzații legate de acte de corupție privind demnitari sau guverne atunci când într-un stat există un guvern de dreapta și în alt stat un guvern de stânga”, a precizat Grapini, deranjată de faptul că există un dublu standard la nivelul statelor UE inclusiv în privința definirii și a instrumentelor de măsurare ale statului de drept. “Eu sper ca, și în Consiliul European, președintele Iohannis să susțină acest lucru pentru că ar fi incorect să avem, pentru două state, două mecanisme, iar pentru restul statelor, un singur mecanism, în privința statului de drept”, a mai completat europarlamentarul umanist.
“Săptămâna trecută, am avut mai multe comisii dar vreau să vorbesc despre comisia LIBE unde una dintre discuții a avut ca tema MCV-ul din România și Bulgaria, sigur, și pe fondul protestelor din Bulgaria. A fost prezentă doamna comisar Jourova care, în mandatul trecut, a răspuns de Justiție, iar în mandatul actual deține funcția de comisar pentru respectarea drepturilor omului, care cuprinde mai mult decât Justiția pentru că, în funcționare statului de drept, sunt cuprinse în acest MCV mai multe lucruri. Mi-am permis, cunoscând istoria din mandatul trecut al doamnei comisar și a interpelărilor pe care le-am avut la adresa MCV, să intervin în cadrul acestei dezbateri și să pun întrebări concrete acesteia pentru că, în prezentarea doamnei comisar, aceasta a prezenta lucrurile ca fiind normale. Ni s-a spus că MCV-ul trebuie să continue. A vorbit mai mult despre Bulgaria dar nu în mod critic, deși se știe că lumea este în stradă și sunt acuzații de corupție foarte grave la adresa premierului. Despre România, a vorbit mai puțin însă a precizat că Bulgaria, în anul 2019, era în fața ridicării MCV, așadar, era în fața României, dar au apărut câteva probleme”, a precizat europarlamentarul Grapini.
„Întrebarea mea concretă a fost următoarea: în momentul în care noi avem o Rezoluție și s-a convenit să existe un mecanism nou legat de funcționarea statului de drept care să se aplice pentru toate cele 27 de state membre ale UE, de ce Comisia Europeană și comisarul de resort consideră că mai este necesar să existe, în paralel, MCV-ul, acest mecanism de control și verificare care, de fapt, nu este legiferat în niciun tratat și care, oricum, este inclus în acest mecanism nou de funcționare a statului de drept. Și, sigur, nu am putut să nu întreb de ce Comisia tratează diferit anumite încălcări ale statului de drept, proteste, acuzații legate de acte de corupție privind demnitari sau guverne atunci când într-un stat există un guvern de dreapta și în alt stat un guvern de stânga” a adăugat europarlamentarul umanist.
“Și am dat exemplul României și al Bulgariei pentru că acum Bulgaria se află într-un conflict intern, de mult timp, legat de corupția identificată cu probe, cu înregistrări, cu fotografii, la nivelul Guvernului și chiar al premierului, oamenii protestând în stradă. Comisia nu spune nimic acum dar, când în România a fost un guvern de stânga, erau acuzații de corupție și oamenii protestau, atunci România, pe de o parte, a avut parte de o rezoluție, pe de altă parte, în MCV, în raportul făcut de Comisie, România a fost atenționată și pusă în urma Bulgariei”, a mai spus europarlamentarul Grapini.
“Eu sper ca, și în Consiliul European, președintele Iohannis să susțină acest lucru pentru că ar fi incorect să avem, pentru două state, două mecanisme, iar pentru restul statelor, un singur mecanism, în privința statului de drept. De fapt, și aici, am solicitat ministrului pe Justiție din partea președinției germane să solicite Comisiei definirea corectă și instrumentele de măsurare a statului de drept”, a conchis Maria Grapini.