Moment istoric: România marchează prima sa zi ca Piață Emergentă Secundară!

În prezența premierului Ludovic Orban, Ambasada britanică la București a marcat luni, 21 septembrie, prima zi în care trecerea pieței de capital din România de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară a intrat în vigoare. Reclasificarea, realizată de agenția financiară britanică FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, a avut loc în septembrie anul trecut, o evoluție extrem de importantă care a fost descrisă de analiști drept echivalentul integrării României în Uniunea Europeană.

Ambasadorul britanic Andrew Noble a spus:

‘’Acesta este un exemplu clar al faptului că economia românească poate depăși obstacolele de pe drumul său și poate obține rezultate foarte bune atunci când legislația și reglementările sunt favorabile. Acum, că piața de capital este liberă să își dezvolte adevăratul potențial, sunt sigur că mai mulți investitori britanici se vor uita către România. Marea Britanie este țara de origine a celor mai mari fonduri de investiții din Europa, iar oportunitățile din România sunt extraordinare! În contextul noului parteneriat economic, vom putea să dezvoltăm și mai mult relația bilaterală, comerțul cu bunuri, dar în mod deosebit cel de servicii’’.

Premierul Ludovic Orban a declarat:

‘’România avea nevoie de acest pas înainte – un semnal de încredere, în primul rând către jucătorii la bursă, către investitori, dar și pentru toate companiile care au în plan să se listeze la bursă. Vom continua procesul de pregătire a companiilor de stat pentru listarea la bursă. Vom încuraja companiile private să se listeze la bursă prin instrumente de mai multe tipuri, instrumente financiare, instrumente fiscale, campanie de informare. O companie intră în liga întâi în momentul în care este listată la bursă. O companie este mult mai credibilă, are posibilitatea de finanțare mult mai mare și are inclusiv capacitatea de a se dezvolta pe piețe regionale și pe piața globală. De asemenea, vom urmări să creștem interesul cetățenilor pentru bursa de valori, să creștem numărul celor care investesc în acțiuni, în titluri de valoare pe bursă.’’

Reclasificarea va contribui la dezvoltarea pieței din România, la multiplicarea canalelor de finanțare a sectorului de business și la diversificarea riscurilor. Marile fonduri de investiții, care până acum aveau restricții în a investi în România, o pot face de acum înainte, contribuind astfel la dezvoltarea pieței de capital. Ca piață de frontieră, România era percepută drept o piață mai puțin sigură, cu mai puține lichidități și riscuri mai mari. Sursele de finanțare a economiei erau limitate. Acesta este rezultatul a ani de eforturi din partea Bursei de Valori București, a comunității de investitori din România și a autorităților de a crea lichiditate și de a îndeplini toate criteriile necesare acestui progres.

Potrivit lui Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București:

‘’Este un pas foarte mare înainte pentru piața noastră. Promovarea pieței de capital din România nu este doar un succes al Bursei de Valori București, este un succes al nostru, al tuturor, al României. Pe viitor, obiectivul nostru este să intrăm în rândul piețelor dezvoltate, unde credem că putem ajunge și unde ne este locul.’’

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.