Silvicultori din toate provinciile istorice românești, la ceremonia de recepție finală a Punctului Frăției Neamului Românesc
Ceremonia de recepție finală a Punctului Frăției Neamului Românesc, un observator ridicat la locul de întâlnire a Ardealului, Moldovei și Munteniei, a avut loc joi, 24 septembrie, în prezența directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Teodor Țigan, a președintelui Consiliului de Administrație, Adrian Dănuț Apostu, a foști directori generali ai Romsilva și a directorilor direcțiilor silvice din toate provinciile istorice românești, precum și a reprezentanților autorităților locale.
Ceremonia a fost deschisă prin discursul directorului general al Romsilva, Teodor Țigan, în finalul discursului fiind ținut un moment de reculegere în memoria fostului director general al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, trecut în neființă în august 2019, în mandatul căruia a fost edificat acest obiectiv de suflet al silvicultorilor români.
Punctul Frăției Neamului Românesc a fost ridicat acum doi ani de silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, cu sprijinul Primăriei Vintilă Vodă din județul Buzău, în locul de confluență a Ardealului, Moldovei și Munteniei, pentru a marca centenarul Marii Uniri din 1918, în semn de omagiu pentru sacrificiul sutelor de mii de români care s-au jertfit pentru realizarea idealului național, unirea tuturor provinciilor locuite de români, despărțite timp de secole prin granițe trasate artificial de marile imperii vecine.
Punctul Frăției Neamului Românesc este singurul loc din care pot fi admirate Ardealul, Moldova și Muntenia la un loc, oferă o panoramă superbă a celor trei mari provincii istorice și este deschis turiștilor, fiind amenajate și trei trasee turistice marcate.
Observatorul este situat pe raza localității Vintilă Vodă din județul Buzău, are două niveluri, o înalțime de 8 metri și este construit din lemn, pe o fundație solidă. În jurul Punctului Frăției Neamului Românesc sunt panouri informative în care sunt omagiate personalitățile din Ardeal, Moldova și Muntenia care au contribuit la procesul de unire a tuturor românilor, precum și mari personalități ale culturii și științei care au contribuit la dezvoltarea prestigiului României în întreaga lume.
Discursul directorului general al Romsilva, Teodor Țigan, la ceremonia de recepție finală a Punctului Frăției Neamului Românesc:
” Stimați invitați,
Dragi colege și colegi,
Mă bucur că suntem aici, la Punctul Frăției Neamului Românesc, un obiectiv de suflet al silvicultorilor români, alături de colegi din toate provinciile istorice ale României, în singurul loc în care pot fi admirate împreună Țara Românească, Ardealul și Moldova.
Aici, timp de secole, au fost granițe artificiale trasate de mariile imperii, care i-au separat pe români. Aceste granițe au dispărut în 1918 prin sacrificiul a sute de mii de români, înfăptuindu-se visul de veacuri al tuturor românilor, să trăiască împreună în aceeași țară.
La un secol după Marea Unire din 1918, când toate provinciile românești s-au unit într-un singur stat, silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au adus, acum doi ani, un omagiu înaintașilor care au reușit să înfăptuiască idealul unității naționale prin mai multe evenimente, inclusiv prin construirea Punctului Frăției Neamului Românesc exact în locul de întâlnire al celor trei mari provincii istorice românești.
Suntem astăzi prezenți la ceremonia de recepție finală a Punctului Frăției Neamului Românesc, un obiectiv realizat cu multe eforturi și deschis publicului larg. Dorim ca acest observator să fie vizitat de mulți turiști, să se bucure de aceste locuri unice și să dăinuiască cât mai mult.
Vă mulțumesc pentru prezență, le mulțumesc tuturor colegilor pentru implicarea în proiecte de suflet precum este acesta, pe lângă implicarea și dăruirea de care dau dovadă în îngrijirea pădurilor.
Le adresez, pe aceast cale, mulțumiri Primăriei și locuitorilor din Vintilă Vodă pentru sprijinul acordat în demersul nostru, colegilor de la direcțiile Silvice Buzău și Suceava, care au contribuit la ridicarea acestui observator, colegilor de la direcțiile silvice Vrancea și Covasna pentru suport, dar și constructorului, care a reușit finalizarea în timp record a acestei construcții simbol.”