Și, totuși, unde sunt cei care l-au votat pe Radu Mihaiu în sectorul 2?
Decizia Biroului Electoral al Sectorului 2 de a respinge contestația candidatului PSD la Primăria Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, în privința renumărării votului în sector (nu) surprinde în contextul marilor semne de întrebări care planează asupra corectitudinii alegerilor din București. Surprinde, însă, victoria lui Radu Mihaiu, candidatul PNL-USR-PLUS, la Primăria Sectorului 2. Întrebarea pe care mi-o pun, tot mai fervent, în ultimele zile este simplă: cine sunt cei 30.000 de alegători care au votat cu Radu Mihaiu, un necunoscut la nivelul sectorului 2?
Fac o mica paranteză în sensul susținerii afirmațiilor mele. Cu două săptămâni înainte de scrutinul din 27 septembrie o doamnă a bătut atât la ușa apartamentului meu din sectorul 2, dar și la ușile altor vecini, pentru a efectua un sondaj. Pe lângă întrebările privind notorietatea unor lideri politici naționali, dar și a candidaților la Primăria Generală, am fost întrebat, ca și vecinii mei, în privința prezenței la vot, dar și a persoanei pentru care aș opta la urne în sectorul 2. Erau trei opțiuni: Dan Cristian Popescu, Radu Mihaiu și Neculai Onțanu. Niciunul dintre vecinii de palier habar nu aveau cine este Radu Mihaiu, doi dintre ei confundându-l cu Liviu Mihaiu, ex-Revista Cațavencu.
Mai mult, după alegeri mi-am permis să discut cu peste 200 de persoane din sectorul 2 în privința votului din 27 septembrie. Ca o curiozitate personală. Persoane care nu îi cunoșteau în mod direct pe niciunul dintre cei trei candidați. Doar 28 dintre ei, mai puțin de 14 la sută, au votat cu Radu Mihaiu, mare parte dintre ei tineri useriști pentru care conta doar partidul nu și candidatul, 22 cu Onțanu și restul, peste 130, cu Dan Cristian Popescu. 16 dintre ei votaseră cu un alt candidat. Ieri când am plătit întreținerea, coadă mare. Unul dintre vecini a deschis subiectul: “Cum arată noul primar?”. “ Este unul chelios”, a răspuns altul! Mulți nici nu știau cum arată!
Cum este posibil ca majoritatea covârșitoare dintre cei cu care vorbești să declare că l-au votat pe Popescu, iar scorul să arate radical diferit? (Aproape) nimeni nu a votat cu Radu Mihai și totuși acesta a ieșit primar(?!)
Mai mult, unii dintre cei cu care am vorbit erau membri ai PNL Sector 2 care votaseră cu liberalii, nu și cu Radu Mihaiu. În aceste condiții, o întrebare devine mai presantă decât oricândă: cum a fost posibil ca Radu Mihaiu să obțină, în aceste condiții, mai multe voturi decât Dan Cristian Popescu, viceprimarul în exercițiu, extrem de cunoscut și apreciat în sector? Este greu de crezut, de înțeles, de acceptat o situație de o bizarerie greu de descifrat!
În mod cert, au existat liberali și useriști care au votat “în orb” cu Radu Mihaiu. Au existat, probabil și alți nemulțumiți de modul în care arată sectorul 2 sau mai corect de modul în care cred ei că arată acest sector.
Pot înțelege înfrângerea lui Tudorache la sectorul 1, a lui Florea de la sectorul 5 și a lui Mutu la sectorul 6. Însă îmi este greu să înțeleg înfrângerea lui Dan Cristian Popescu la sectorul 2 în dauna unui necunoscut. Chiar dacă în spatele acestuia s-au aflat PNL-USR-PLUS.
Din păcate, ziua de 27 septembrie a fost o zi tristă pentru sectorul 2. Nu atât prin victoria lui Radu Mihaiu cât prin semnele de întrebare care planează asupra ei!
I.Badea