Maria Grapini cere corecțiile necesare: România, pe ultimul loc în UE la numărul de angajați în PE și instituțiile europene, dar și la funcțiile ocupate!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio România, despre o importantă dezbatere avută săptămâna trecută în comisia CONT (Comisia pentru Control Bugetar), al cărei membru este, în prezența secretarului general al PE, unde a prezentat un raport complet, în calitatea sa de raportor pentru descărcarea gestiunii Parlamentului European.
“Săptămâna aceasta (n.r.- săptămâna trecută), am avut, printre alte activități, o dezbatere importantă, la comisia CONT (Comisia pentru Control Bugetar) – sunt membru în această comisie, în calitate de raportor, pe întregul Parlament European, pentru descărcarea gestiunii Parlamentului European. Evident, a trebuit să prezint un raport, în cadrul acestei dezbateri. Sigur că, în raportul privind descărcarea gestiunii, am pus mai multe observații legate de activitatea PE, în ansamblul său, privind activitatea tuturor serviciilor administrative”, a precizat europarlamentarul Grapini.
“Acum, în fața secretarului general al PE, mai mulți eurodeputați care au avut responsabilitatea unor rapoarte au răspuns și au propus, în același timp, secretarului general, la problemele pe care colegii nostrii din PE le-au ridicat. În același timp, l-am întrebat pe secretarul general ce măsuri propune și va lua în viitor pentru tot ceea ce am pus noi în rapoartele legate de egalitatea de gen, de faptul că avem în instituția PE un număr redus de femei în funcții de conducere – eu am precizat acest lucru și în raportul meu, condiții de muncă dificile – spre exemplu, la compartimentul IT și la cel de traduceri și interpretare. Există o problemă și cu teleworkingul – lucrul de la distanță, iar în această perioadă, în plină pandemie, situația s-a accentuat”, a adăugat Maria Grapini.
“De asemenea, am vrut să evidențiez și lucrurile pozitive pe care le-am remarcat, însă pe mine m-a interesat ca, în cadrul acestei dezbateri, secretarul general să vină și cu propuneri concrerete de corecție a lucrurilor negative pe care le-am semnalat. Și, un alt lucru pe care l-am consemnat a fost diferența foarte mare dintre numărul de angajați din statele membre, în instituțiile europene. Și am dat exemplul României care nu are, la Parlamentul European, nicio poziție de conducere, de director general. Și ca număr, dar și ca funcții, România este pe ultimul loc al ocupării. Și, în consecință, am solicitat să se facă această corecție ținându-se cont de raportul dintre numărul populației și numărul de angajați în Parlament și instituțiile europene”, a mai spus europarlamentarul umanist.
“Evident că au fost și alte probleme ridicate de reprezentanții salariaților, precum cele legate de condițiile de muncă. Este nevoie de o mai bună gestionare a bugetului Uniunii Europene. Eu sper ca, după această dezbatere, secretarul general împreună cu conducerea PE să pună în practică și recomandările mele din raportul de descărcare de gestiune și, bineînțeles, întrebările puse de eurodeputați, în dezbaterea pe care am avut-o în această săptămână”, a conchis Maria Grapini.