Maria Grapini: IMM-urile întâmpină cele mai mari dificultăți în procesul digitalizării. Comisarul Bretton răspunde întrebării adresate de europarlamentarul umanist!

În fața provocărilor cu care se confruntă IMM-urile, în plin proces al digitalizării, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, i-a adresat o întrebare punctuală comisarului european pentru Portofoliul Piața Internă, Thiery Bretton.

”Își propune Comisia să aloce fonduri IMM-urilor pentru a se integra mai ușor în era digitală și pentru a putea participa la traininguri, pentru a dobândi abilitățile necesare în acest proces?”, a întrebat Maria Grapini, care a precizat, în context, că IMM-urile sunt cele care întâmpină cele mai mari dificultăți în procesul digitalizării, fiindu-le cel mai greu să facă față concurenței cu firmele mari de pe platforme.

De altfel, europarlamentarul român a mai menționat că serviciile de pe platformele online au devenit din ce în ce mai solicitate în ultimul timp, în special în contextul pandemiei de COVID-19, iar Comisia a lansat Actul privind Serviciile Digitale pentru a asigura un cadru legislative, în vederea asigurării unei concurențe echitabile pe platforme, dar și pentru a garanta protecția utilizatorilor de servicii de pe platforme.

În răspunsul său trimis europarlamentarului Grapini, comisarul european pentru Portofoliul Piața Internă, Thiery Bretton, a spus că, în cadrul strategiei Comisiei pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM), IMM-urile vor fi sprijinite printr-o rețea de până la 240 de centre de inovare digitală, în fiecare regiune a Europei, fiind susținute prin investiții din programul Europa digitală și din fondurile structurale.

Obiectivul strategiei, a adăugat Thiery Bretton, este de a oferi consiliere personalizată și ușor de utilizat, cu privire la digitalizare, și de a conecta structurile de sprijin, astfel încât posibilitățile de sprijin să fie la îndemâna fiecărui IMM.

Pentru a realiza acest lucru, Comisia va extinde centrele de inovare digitală în legătură cu inițiativa Startup Europe și Rețeaua întreprinderilor europene, pentru a furniza un serviciu neîntrerupt în cadrul ecosistemelor locale.

În plus, Comisia va elabora, cu sprijinul programului Europa digitală, cursuri intensive, în domeniul digital, cu ajutorul cărora angajații IMM-urilor să poată dobândi competențe în domenii precum: inteligenţa artificială (IA), securitatea cibernetică și tehnologia blockchain. Centrele de inovare digitală vor acționa ca intermediari între IMM-uri și universități/furnizori de formare la nivel local.

În adresa sa, comisarul european a mai reamintit că, la 1 iulie 2020, Comisia a adoptat Agenda pentru competențe în Europa, în vederea obținerii unei competitivități durabile, a echității sociale și a rezilienței. Cele 12 acțiuni ale sale se axează pe competențe pentru locuri de muncă, inclusiv pe competențe digitale, prin crearea de parteneriate cu statele membre, cu partenerii sociali și cu întreprinderile, inclusiv cu IMM-urile, cu scopul de a lucra împreună în vederea recalificării și a perfecționării. Comisia a propus, de asemenea, o recomandare a Consiliului care vizează modernizarea educației și a formării profesionale.

“Planul de acțiune pentru educația digitală propune extinderea stagiilor intitulate „Oportunitatea digitală”, pentru a le permite IMM-urilor să găsească oameni care să fie pregătiți să își utilizeze și să își amelioreze competențele digitale. Conform acestui plan, IMM-urile vor putea să le ofere stagii, în întreprinderi, studenților și ucenicilor din sectorul educației și al formării profesionale, cadrelor didactice, formatorilor și altor categorii de personal educațional din învățământul școlar, din învățământul pentru adulți și din învățământul superior.

Totodată, programul InvestEU va facilita accesul IMM-urilor la finanțare, concentrându-se, printre altele, asupra sprijinirii transformării digitale a întreprinderilor”, a mai arătat, în răspunsul său, comisarul european.

 

 

 

 

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.