România este printre puținele țări din lume care reglementează prin lege prevenția diabetului zaharat 

Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului a fost adoptată de Parlament. În urma apelului lansat de Forumul Român de Diabet, proiectul a fost inițiat la începutul acestui an de membrii Parlamentului și reprezintă primul pas pentru dezvoltarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat.

După promulgarea legii de către Președintele țării, România se va număra astfel printre puținele țări din lume care au o lege prin care se reglementează prevenția diabetului zaharat.

„Îmi exprim bucuria și mulțumirea că eforturile noastre au fost încununate de succes și avem astfel la dispoziție o abordare mai extinsă pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populațional. Prevenția, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție, alături de managementul optim al pacienților cu diabet zaharat, marea majoritate de tip 2, vor contribui sperăm la reducerea prevalenței diabetului și a complicațiilor sale”, a declarat Prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, în contextul în care unul din 10 români suferă de această patologie. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei COVID-19, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce privește agravarea stării de sănătate: în cazul infectării cu virusul SARS-Cov-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2.

Astfel, pentru scăderea incidenței bolii în rândul populației și prevenirea complicațiilor, este esențială o politică unitară și transparentă la nivel național pentru prevenție în diabet.

“Această lege vine într-un moment în care vedem cât este de necesar să avem un set de măsuri de prevenție a diabetului la nivel național. Astfel, legea aduce o serie de noutăți în ceea ce privește implicarea autorităților locale în menținerea stării de sănătate a populației și sprijinirea cetățenilor în adoptarea unui stil de viață sănătos. Le mulțumesc colegilor din Camera Deputaților care au votat în favoarea proiectului de lege și experților din Forumul Român de Diabet care s-au implicat pentru realizarea acestui program”, a declarat László Attila, Președintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat, unul dintre inițiatorii legii.

„Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice salută adoptarea Legii privind prevenția și diagnosticul precoce a diabetului zaharat de către Parlamentul României. Este un pas important fiind, în domeniul prevenției bolilor cronice, o inițiativă legislativă unică în România și printre puținele inițiative legislative de acest gen la nivelul Uniunii Europene, chiar singulară dacă ne referim exclusiv la diabetul zaharat. Dată fiind prevalența în creștere a diabetului zaharat și implicațiile pe care diabetul zaharat necontrolat, prin complicațiile sale cronice, le poate avea asupra stării generale de sănătate, importanța acestui demers legislativ și impactul pozitiv pe care l-ar putea avea este oarecum similar cu ce a însemnat, la vremea respectivă, descoperirea insulinei și a medicației anti-hiperglicemiante moderne”, a afirmat Prof. univ. dr. Romulus Timar.

Legea adoptată în 20 octombrie stabilește cadrul legal pentru dezvoltarea unei politici de prevenție la nivel național și cuprinde următoarele trei direcții de acțiune:

  1. Educația populației pentru adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos și responsabil;
  2. Screening pentru depistarea precoce a diabetului;

III. Prevenția sau întârzierea instalării diabetului.

Spre deosebire de programele naționale de sănătate, care se referă la prevenția complicațiilor unei boli diagnosticate, această lege vizează educația și prevenția apariției bolii, măsuri legate de stilul de viață și screening pentru depistare precoce.

În România, diabetul zaharat tip 2 este diagnosticat cel mai frecvent la adulții mai în vârstă, reprezentând aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Însă, din ce în ce mai multe cazuri sunt observate deopotrivă și la copii, adolescenți și adulți mai tineri din cauza creșterii nivelului de obezitate, inactivității fizice și alimentației precare. Prediabetul este, de asemenea, o problemă îngrijorătoare, a cărei diagnosticare se face târziu.

Cercetările indică faptul că până la 80%, dintre cazurile de diabet zaharat tip 2, pot fi prevenite prin alimentație echilibrată, activitate fizică și stil de viață sănătos.

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reunește pe toți cei interesați de prevenția, diagnosticarea și managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice alături de Federația Română de Diabet Nutriție și Boli Metabolice. Inițiativa se alătură celei similare create la nivelul Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice și Forumului European al Diabetului.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.