Luna Muzicii Românești, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

„Casa Artelor Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 7 noiembrie 2020, la orele 17:00, să participați la Evenimentul Online „Luna Muzicii Românești”, Partea I.

În luna noiembrie, Casa Artelor „Dinu Lipatti” celebrează împlinirea unui secol de existență a Societății Compozitorilor Români, devenită în 1949 Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor Români, Societate din care a făcut parte, cu mare onoare, și mentorul nostru spiritual, pianistul, compozitorul și pedagogul Dinu Lipatti. În semn de prețuire și recunoaștere, Casa Artelor „Dinu Lipatti” a intitulat luna noiembrie „Luna Muzicii Românești”, toate Premierele Online transmise în următoarele patru week-end-uri fiind dedicate compozitorilor și interpreților români.

Sâmbătă, de la orele 17:00, vă invităm pe pagina noastră de Facebook să urmăriți  în Premieră Online Recitalul Extraordinar de muzică Românească susținut de soprana Bianca Manoleanu și de pianistul Remus Manoleanu, reputați promotori ai creației  românești, Selecțiuni din Festivalul Internațional „Meridian” la „Casa Artelor Dinu Lipatti”, Înregistrări din anii 2018 și 2019.

Bianca Luigia Manoleanu, urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu – care a considerat-o singurul său discipol –, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc. „Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu      s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Timp de peste 35 de ani, colaborează în calitate de solist cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti, din ţară și de peste hotare (Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia). Împreună cu pianistul Remus Manoleanu susține recitaluri de lied universal și românesc (în special prime audiții). Este președinte fondator al Fundației Culturale „Bianca”, organizator al Concursului Național de Interpretare „OperaStart” și al Concursului Internațional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. I s-au acordat mai multe premii printre care: Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2011), „Premio alla cultura” în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia (2013). Activează ca prof. univ. dr. la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul UNMB, unde între anii 2008-2016 a deținut funcția de decan. Are numeroase cd-uri și înregistrări speciale radio.

Remus Manoleanu este doctor în muzică, absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti în 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drimba, Gabriel Amiraş şi Gh. Halmoş, precum și al Facultății de Filosofie a Universității din București. A câştigat bursa naţională George Enescu în 1972. A urmat cursuri de specializare în Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova (profesorul S. Neuhaus). A participat în calitate de solist la numeroase festivaluri, concertând curent în România şi în străinătate. A jucat de zeci de ori în Hamlet, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alex. Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet. A înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română și muzică contemporană românească la Electrecord. I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri. Este membru fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. A publicat în anul 2008, la Editura U.N.M.B., cărțile Muzica sub semn ludic şi Paradigme ludice în muzica românească. A creat Fundaţia Culturală BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc. A primit Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010).

Programul invitaților noștri cuprinde lucrări semnate de:  Dinu Lipatti,  Pascal Bentoiu, Cornel Țăranu, Cornelia Tăutu, Dan Voiculescu, Gheorghe Firca, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Gheorghe Costinescu, Dan Bălan.

Vă așteptăm cu drag pe pagina de Facebook a Casei Artelor „Dinu Lipatti”, o Casă a tuturor Artelor, Centrul Cultural al orașului București care promovează Excelența în Cultura clasică națională și internațională!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.