Alin Sorin Sandu, primarul care a reușit să învingă un sistem corupt: „Sunt decis ca Amara să devină o localitate curată, vizitată și educată!

În doar o lună de la depunerea jurământului de primar, Alin Sorin Sandu (Alianța pentru Unirea Românilor), a reușit să readucă normalitatea la Primăria Amara. Viziune, transparență, proiecte pliate pe realitățile unei localități care se confruntă cu multe provocări, și, nu în ultimul rând, deschidere către cetățean. Angajații Primăriei au înțeles, rapid, mesajul noului primar care este decis să schimbe, rapid, fața unui orășel ai căror cetățeni merită mult mai mult.

Alin Sorin Sandu este un edil atipic. Vorbește tranșant, deschis, cu cărțile pe masă. Fără fraze pompoase, fără clișee de mult fumate, fără promisiuni care nu se pot realiza. Când ești navigator de aproape trei decenii nu te mai impresionează multe lucruri. Iar Alin Sorin Sandu a reușit să învingă un sistem putred, cangrenat, care s-a crezut etern (inclusiv) la Primăria Amara.

Într-un interviu acordat cotidianului online „Cronica Română”, noul edil al Amarei, reprezentant al AUR, a vorbit, printre altele, despre provocările campaniei electorale, despre modul cum a interacționat cu angajații Primăriei și despre mesajele trimise acestora, despre problemele arzătoare care trebuie rezolvate și despre proiectele cu care vrea să facă din Amara un oraș așa cum și-l dorește fiecare amărean.

Domnule Alin Sorin Sandu, a trecut o lună și jumătate de la victoria repurtată la alegerile de la Primăria Amara. Astăzi, la rece, cum catalogați campania electorală, cu plusurile și minusurile ei, și mai ales rezultatul obținut?

Campania electorală a fost obositoare, pe fondul pandemiei și al lipsei de experiență politică. Rezultatul obținut a fost imprevizibil pentru partidele politice mari și, implicit, pentru candidații lor care au mizat pe imaginea partidului în sine și au dat o importanță mai mică faptului că localitățile mici votează omul „prioritar” partidului.

Câteva cuvinte despre noul primar al orașului Amara… Cine sunteți dvs, pe plan profesional și uman, și mai ales ce v-a convins să faceți pasul spre administrația publică?

Sunt inginer electromecanic naval, cu brevet de ofițer mecanic maritim pentru funcția de șef mecanic maritim. Lucrez ca navigator din 2002, timp în care am parcurs profesional etapele: ofițer mecanic III, ofițer mecanic II, ofițer mecanic I și șef mecanic.

Din 2005, cu o întrerupere de un an, am continuitate la aceeași companie, Portline Bulk International, cu sediul în Lisabona.

Pasul spre administrație a fost programat cu mai multă vreme în urmă, mai exact din timpul primilor ani de navigație, prin concursul prietenilor de acasă, cu ocazia micilor noastre discuții. Acum, am considerat că a venit momentul să-mi ofer cunoștițele acumulate pentru a avea o „Amara altfel”, o Amara normală.

„Primul contact cu angajații Primăriei, din poziția de primar, a fost scurt, concis și hotărât”

Cum a fost, domnule Alin Sorin Sandu, primul contact al noului primar cu angajații Primăriei? Ce mesaj le-ați transmis?

Primul contact cu angajații Primăriei, din poziția de primar, a fost scurt, concis și hotărât. Mă bazez pe experiența lor, pe capacitatea lor de muncă, dovedită sau în stare latentă, și desigur pe transparența necesară unei astfel de colaborări care trebuie să fie una în care interesele cetățeanului și, implicit, ale comunității primează.

Putem vorbi, astăzi, de o majoritate care vă va susține proiectele în Consiliul Local?

Proiectele ce vor fi prezentate Consiliului Local vreau să fie, în totalitate, în folosul localității și, mergând pe această idee, aștept ca judecata consilierilor să fie obiectivă. Există un echilibru de 4-4-4-3, în Consiliul Local (4 consilieri locali-AUR, 4 consilieri locali-Pro România, 4 consilieri locali PSD și trei de la PNL), și ar trebui să fie un plus, într-o societate normală, pentru a avea hotărâri discutate, corecte, în interesul localității.

Așadar, nu putem vorbi de o majoritate în Consiliul Local, care să-mi aprobe proiectele cu ușurință și nici nu vreau, la fel cum nicio împotrivire fără temei, din considerente străine modernizării localității, nu-mi doresc.

Care sunt primele trei măsuri pe care le veți adopta în calitate de primar?

Nu pot, încă, menționa primele trei măsuri pe care le voi adopta. După ce voi adopta unele măsuri cu impact asupra administrației și a localității, voi alege cele mai importante trei măsuri.

Ca și cunoscător al situației din Amara, care credeți că sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă orașul și, implicit, comunitatea?

Printre problemele majore cu care ne confruntăm, ca localitate, pot enumera: situația locurilor de muncă, asfaltarea pațială și deficitară, racordarea la rețeaua de gaze și canalizare, transportul public pe traseul Amara-Slobozia, cantitatea și calitatea apei la rețeaua publică, platforma de gunoi și ecologizarea teritoriului localității și, nu în ultimul rând, turismul, aflat la limita rușinii.

„Mandatul este greu, plin de provocări, mai ales că așteptările sunt mari”

Cât de greu credeți, domnule Alin Sorin Sandu, că va fi actualul mandat de primar? Sunteți încrezător într-un mandat de succes care va răspunde uriașelor așteptări ale amărenilor?

Mandatul este greu, plin de provocări, mai ales că așteptările sunt mari. La nivel administrativ, banii sunt puțini, nivelul de profesionalism este doar acceptabil, nivelul de implicare este parțial – probabil doar inerțial – și, peste toate acestea, instituția are de luptat cu gestionarea acestei pandemii, încă imprevizibilă.

Comunitatea așteaptă rezultate și, dacă va aștepta ca acestea să apară „peste noapte”, este evident că acestea nu pot apărea. Pot, în schimb, să am o activitate susținută și să am grijă ca transparența și hărnicia să se îmbunătățească la Primăria Amara.

Pe timpul campaniei electorale, nu am făcut promisiuni și nici nu am adus critici contracandidaților mei, deși aveam toate motivele să fac acest lucru. Acum, însă, voi începe să critic și voi încerca să împlinesc promisiunile pe care locuitorii localității le vor îndeplinite de  primarul pe care l-au ales.

Unde va ajunge Amara, în mandatul lui Alin Sorin Sandu, peste patru ani? Putem vorbi de un proiect personal pe mai multe mandate? Luați în calcul pasul spre politica de vârf, în cazul unui mandat de succes, sau sunteți decis să vă continuați proiectele demarate, și după 2024?

Nu iau în calcul pasul spre politica de vârf.

Am câștigat acest mandat și sunt decis ca Amara să devină o localitate curată, vizitată și educată. Un proiect personal, pe mai multe mandate,  se va contura doar atunci când voi reuși să am eficiență administrativă și, implicit, rezultate vizibile.

„Sper să-mi fie îngăduit să am un mandat fără răutăți gratuite”

Și, nu în ultimul rând, ce mesaj transmiteți locuitorilor din Amara? Se poate vorbi, în sfârșit, la Amara, de un primar care își va subordona deciziile/acțiunile/proiectele interesului comunității?

Da, se poate vorbi, la Amara, de un primar care gândește, cum se spune, „din capul locului”, în interesul comunității. Acesta este gândul cu care am hotărât să candidez  și care îmi va ghida pașii în continuare. Doar proba timpului va putea valida această intenție.

Sper să-mi fie îngăduit să am un mandat fără răutăți gratuite, să fiu susținut în promovarea unor proiecte care să modernizeze localitatea, chiar dacă nu am apartenența la un partid mare și cu experiență.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.