Europarlamentarul umanist, Maria Grapini: “2020 a fost un an greu pentru Parlamentul European”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a precizat, la Radio Timișoara, la finalul anului trecut, că anul 2020 a fost unul greu pentru Parlamentul European care, în contextul pandemiei, nu a putut avea aceeași eficiență ca în anii trecuți. Potrivit europarlamentarului Grapini, lucrurile au mers mai greu din punctul de vedere al aprobării, al votului pe marginea anumitor rapoarte, regulamente, propuneri de acte legislative, în contextul în care doar unii europarlamentari au fost prezenți în sală, ceilalți lucrând online, de la distanță.
“Cei din sală au putut avea acces la dezbateri și a fost complicat și, cumva, o frustrare pentru cei care lucrau de acasă, online, și care nu puteau participa la dezbaterile din plenară. Din fericire însă, din mers, Parlamentul a reușit să modifice regulamentul de funcționare și, până la urmă, la cererea noastră, a multor europarlamentari, și cei care nu am putut să ne deplasăm la PE am putut merge în capitala statului membru și, de la reprezentanța permanentă a PE, am putut să intervenim în plenară”, a precizat Maria Grapini.
„Vă spun sincer că, întotdeauna când am lucrat online, de acasă, m-am gândim la copii și profesori, și la cât de greu le este să lucreze online. Vreau, de asemenea, să spun că lipsa de interacțiune – am avut și eu rapoartele mele, care a trebuit să fie votate și pe procedură pentru că, atunci când depui un amendament, trebuie să negociezi, dacă pot spune, cu colegi din toate grupurile politice, pentru ca amendamentul tău să poată trece – faptul că nu ne-am putut întâlni au făcut ca negocierea să fie mult mai dificilă și vă spun sincer că am fost prezentă în PE atât cât am putut, pentru că reamintesc că TAROM și-a închis cursele spre Bruxelles iar, de multe ori, a trebuit să schimb patru avioane pentru a ajunge la Parlament”, a mai spus europarlamentarul umanist, care a adăugat că, în utimele două săptămâni ale anului, a lucrat de acasă.
„Nu este, din păcate, același lucru. Întâlnirile, socializarea, negocierile, discuțiile în comisii și, după aceea, în plenară trebuie să fie prin contact direct, nu online. Așa cum consider, de altfel, că trebuie să fie și școala. Diferența dintre școala clasică, întâlnirile față în față cu colegi și profesori, și cursurile online este uriașă”, a mai punctat europarlamentarul Grapini.
Potrivit europarlamentarului, începând din martie, nu a fost plenară și nu au avut loc comisii care să nu aibă în dezbatere problema pandemiei, problema crizei sanitare. Spre exemplu, a adăugat Grapini, a trebuit să fie modificat bugetul pe 2020 și să fie incluse sume suplimentare pentru sănătate pentru că, dacă până în acest an, sănătatea era de competență exclusiv națională, s-a propus să se preia, și la nivel de Uniune Europeană. Avându-se în vedere mobilitatea forței de muncă și drepturile cetățenilor europeni de a merge liber în tot spațiul Uniunii Europene, dintr-un stat în altul, am considerat că, mai ales acum, în pandemie, trebuie să avem politici de sănătate, măsuri și reguli comune, a explicat Maria Grapini.
“Mai mult, în ultima plenară din 2020, am votat și modificarea bugetului pe 2021. Am votat, de asemenea, bugetul pentru cercetare care nu era alocat în contextul găsirii unui vaccin împotriva coronavirusului. Totodată, am votat și acel program, acel buget, pentru reziliență, pentru diminuarea efectelor crizei sanitare. Am votat, inclusiv, modificarea propriului regulament al PE, am votat proiecte care trebuiau să modifice anumite regulamente sau să amâne aplicarea anumitor regulamente. Am amânat, spre exemplu, aplicarea anumitor regulamente pentru că, economic vorbind, anul 2020 nu a funcționat așa cum trebuia, pentru a nu aduce și noi un efect suplimentar la criza economică – știm bine că sectoare întregi au fost închise și nu s-a lucrat la capacitatea maximă. Au fost, astfel, afectate atât bugetele statelor , cât și bugetul european”, a explicat europarlamentarul umanist.
În context, europarlamentarul Grapini a vorbit și despre necesitatea taxării tranzacțiilor financiare, lucru solicitat de foarte mulți eurodeputați, inclusiv de domnia sa. Din punctul meu de vedere, o asemenea taxă ar aduce la bugetele naționale și la cel european o sumă consistentă, a precizat Grapini, care și-a exprimat dezamăgirea că această propunere nu a trecut la vot.
“Am fost nemulțumită și am avut numeroase intervenții în plen, în acest sens, în contextul în care, deși din ianuarie s-a știut de existența acestui virus, nu s-au luat măsuri imediate, ferme. Dau ca exemplu România unde nu s-au primit bani pentru programul de reziliență, nu avem încă foarte bine reglementată intrarea medicamentelor, produselor și echipamentelor sanitare în spațiul UE, de aceea eu am solicitat modificarea acordurilor comerciale cu țări terțe. Din păcate, în anul 2020, în spațiul UE, au intrat, în piață, foarte multe produse contrafăcute, din domeniul sănătății. Vorbim de produse sanitare, echipamente sanitate, medicamente, inclusiv măști, foarte multe neconforme. Avem exemplul României, în cazul măștilor neconforme. Dacă se începea mai repede cu acest buget de reziliență, de redresare, probabil că la jumătatea anului, în iulie, am fi putut accesa acești bani. Din păcate, programul de reziliență al României a fost respins și aici este vina guvernanților care au întocmit prost acest program pentru că noi am explicat foarte clar care sunt direcțiile în care trebuie cheltuiți acești bani, în aprobarea bugetului pentru reziliență. România nu a făcut însă acest lucru. Putem da exemplu Portugalia care a realizat acest program foarte repede și a fost acceptat!”, a conchis Maria Grapini.