Pariul lui Cătălin Drulă- reformă și eficiență la societățile (cu pierderi) din Ministerul Transporturilor!
Toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii care au înregistrat pierderi au avut termen până vineri să vină cu un plan de reformă şi restructurare, deoarece nu mai putem acoperi aceste găuri negre şi trebuie să ajungem la o eficienţă şi la o normalitate cu aceste societăţi, a declarat ministrul de resort, Cătălin Drulă.
Ministrul Transporturilor a precizat că unul dintre obiectivele sale este reforma în domeniu, în condiţiile în care foarte multe companii de stat din sector înregistrează pierderi an de an.
„În subordinea ministerului sunt 55 de instituţii şi aproape 70 de mii de angajaţi. Sunt foarte multe companii de stat şi au foarte multe pierderi. Au avut foarte mari pierderi în 2020, sute de milioane de lei. Este foarte adevărat că o parte din aceste pierderi au fost cauzate de epidemia prin care trecem, pentru că sunt companii ale căror venituri vin din călătorii. Dar, dincolo de anul 2020, ele au pierderi structurale de mulţi, mulţi ani. Şi azi toate companiile – în această vineri – au termen să-mi trimită un plan de reformă şi de restructurare. Este o notă a Guvernului în care toate companiile care au pierderi trebuie să vină cu un plan de reformă şi de restructurare, pentru că în fiecare an am ajuns să punem sume enorme de la buget ca subvenţii sau forme echivalente de compensare de la bugetul de stat şi nu mai putem avea aceste găuri negre. Trebuie să ajungem la o eficienţă şi la o normalitate cu aceste companii”, a afirmat el, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, pe „masa ministerului sunt în prezent teme grele, sunt cartofi fierbinţi”.
„Eu nu mă feresc de ei. Vreau – cu principiile de care vă spuneam, cu eficienţă, cu profesionalism – să asanăm această situaţie, care nu e cea mai fericită”, a dat asigurări Drulă.
Şeful de la Transporturi s-a declarat nemulţumit de ceea ce se întâmplă atât în aceste companii din subordinea MTI, cât şi în instituţii şi a reiterat necesitatea reformei.
„Eu sunt nemulţumit de ce se întâmplă în companiile din subordinea ministerului şi în instituţii. Evident, există şi lucruri pozitive şi lucruri bune, dar pe ansamblu nu cred că un ministru al Transporturilor care intră în acest moment în această instituţie poate spune că lucrurile merg în regulă şi atunci acest al treilea obiectiv de care vorbeam, reforma, cred că este esenţială şi prioritară. Evident, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Unde au fost unele decizii greşite, mai ales în zona de infrastructură – deciziile luate acum 2-3-4 ani influenţează ce se întâmplă astăzi – vom încerca să reparăm din mers. Unde nu se poate, facem un reset”, a susţinut Drulă.
Întrebat care sunt „cartofii fierbinţi” aflaţi pe masa sa, Cătălin Drulă a menţionat TAROM-ul şi CFR Marfă, ultima companie cu datorii de 3,8 miliarde de lei şi ajutor de stat pentru rambursare.