Teodor Țigan, management profesionist la Romsilva. Regia Națională a Pădurilor a reușit să obțină profit, în plină pandemie!

Pandemia de COVID-19 a lovit puternic nu numai sistemul de sănătate, dar și domeniul economic. Zeci de mii de firme și-au închis porțile în anul 2020. Nici companiile/regiile de stat nu au fost ocolite de efectele devastatoare ale unei pandemii care, parcă, nu se mai termină. Din fericire sau, după caz, din nefericire, în situația acestora, diferența a fost făcută de eficiența sau eșecul actului de management.

Nici Regia Națională a Pădurilor-Romsilva nu a fost ocolită de consecințele pandemiei. În anul 2020, veniturile totale ale Regiei au fost realizate în proporție de 91,7% comparativ cu totalul veniturilor programate, iar cifra de afaceri a fost realizată în proporție de 92,2% față de Bugetul de venituri și cheltuieli. Diminuarea veniturilor a fost cauzată atât de scăderea prețului de vânzare al masei lemnoase, cât și de restrângerea activității agenților economici pe perioada stării de urgență, ca urmare a măsurilor luate de autorități pentru combaterea SARS-CoV-2. Circumstanțele excepționale create de focarul SARS-CoV-2 au determinat o lipsă severă de lichiditate la nivelul agenților economici, ceea ce i-a determinat pe aceștia să solicite Romsilva reeșalonarea sau, în unele cazuri, rezilierea contractelor de vânzare a masei lemnoase încheiate cu direcțiile silvice.

În ciuda unui an infernal, directorul general al Romsilva, ing. Teodor Țigan, a reușit, practic, imposibilul. Deși, la preluarea mandatului său, în urmă cu mai puțin de șase luni – în care este inclusă și perioada în care acesta a deținut funcția de director general interimar, Romsilva se afla departe de a atinge indicatorii, implicit profitul, stabiliți de Consiliul de Administrație, Teodor Țigan și echipa profesionistă din jurul său au realizat un profit brut preliminat în valoare de 11.500 mii lei, ceea ce reprezintă o depășire de 9,5% comparativ cu profitul brut aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Un lucru ce părea, practic, imposibil, la preluarea mandatului acestuia în vara anului 2020.

Situația se anunță dificilă, la nivel economic, și în 2021. Cu toate acestea, țintele directorului general, Teodor Țigan, sunt însă pliate pe realitate. Și anume, menținerea, la nivelul tuturor unităților/subunităților regiei, a măsurilor de raționalizare a cheltuielilor operaționale, reducerea cheltuielilor indirecte, atât la nivelul Regiei, cât și la nivelul direcțiilor și al ocoalelor silvice, respectiv limitarea cheltuielilor strict la cele legate de producție și, nu în ultimul rând, încasarea în termen a facturilor rezultate din vânzarea masei lemnoase și în special a celor rezultate din prestarea serviciilor de administrare și pază.

Un silvicultor cu o experiență uriașă, care este decis să-și pună în practică planul de management, Teodor Țigan a reușit nu numai să salveze situația economică a Romsilva, într-un an extrem de dificil, dar și să puncteze în privința programului perdelelor forestiere, a vânzării lemnului de foc către populație, protejării pădurilor virgine, a reducerii ilegalităților din pădurile administrate de Romsilva, dar și a transparenței decizionale și a îmbunătățirii imaginii Regiei.

S-a vorbit mult, alarmant de mult, despre politizarea administrației publice,  despre oameni numiți în funcții importante, pe criterii ce excludeau orice brumă de competență. Prima doar carnetul de partid și susținerea de care te bucurai de la puternicii zilei.

Am auzit și am scris, de-a lungul anilor, de sute, mii de cazuri în care în funcții publice importante „aterizau” incompetenți numiți politic care nu făceau, prin prestația lor, decât să pervertească, în modul cel mai brutal, noțiunea de management profesionist, de succes. În aceste condiții, ani la rândul, s-a rostogolit în spațiul public ideea că statul este un prost manager! Teodor Țigan a demonstrat, mai ales într-o criză sanitară și economică, că statul poate avea și manageri performanți!

I.Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.