Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere Comisiei Europene omologarea măștilor transparente și verificarea calității după același standard

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini a avut o intervenție în PE în cadrul dezbaterii pe tema omologării și distribuției măștilor transparente. La dezbateri, a fost prezentă și Jutta Urpilainen, comisar european pentru parteneriate internaționale. Potrivit europarlamentarului Grapini, în urma  discuțiilor purtate cu foarte mulți cetățeni din România, există o neclaritate din punct de vedere al omologării măștilor.

„Sigur că fiecare stat membru a putut să producă – la început, s-a importat masiv din țări terțe – însă, nici până acum, nu este o informație clară în privința standardelor după care sunt omologate măștile de protecție”, a punctat Maria Grapini care a reiterat necesitatea unei supravegheri stricte referitoare la calitatea și cantitatea măștilor care sunt produse și importate din alte țări. De asemenea, europarlamentarul român  a susținut intervențiile anterioare ale colegilor care au  precizat că 5% dintre persoane ar avea nevoie de o mască transparentă.

 „De ce avem noi, totuși,  o rețea de cooperare în materie de protecția consumatorului? Poate să ne spună această rețea ce s-a întâmplat în acest an, timp în care s-au folosit atâtea măști de protecție? Poate Comisia Europeană să ne informeze care au fost incidentele din acest domeniu, când și ce cantitate s-a importat, care a fost cantitatea neconformă, ce sancțiuni s-au dat în acest sens? Repet, avem centre europene de protecție  a consumatorului. Ce au făcut? Cred că suferim de o comunicare deficitară și o lipsă de informații și atunci încrederea cetățenilor în protecția măștii continuă să scadă”, a precizat europarlamentarul umanist care a criticat și informațiile contradictorii care au provocat confuzie din partea OMS, pe tema folosirii măștii de protecție.

“Doamnă comisar, ați spus că regulile trebuie să fie flexibile. Nu credeți, însă, că ar trebui să fie și sigure? Dorința mea este ca toți cetățenii să aibă protecție pe perioada în care se va cere să purtăm această mască”, a conchis europarlamentarul umanist.

“Prioritatea Comisiei pentru toți cei din lanțul de aprovizionare cu măști este aceea de a ne asigura că utilizatorii finali găsesc și folosesc produse sigure, funcționale și adaptate nevoilor lor proprii. Acesta este principul de bază.  Și așa se întâmplă și cu măștile transparente faciale, care sunt acoperite în legislația ce vizează protecția personală și cea privind dispozitivele medicale, în funcție de utilizarea lor finală. Astfel, Comisia va continua să sprijine toți actorii interesați în a elabora standarde, linii orientative și acorduri în acest sens. În ceea ce-i privește pe cei mai vulnerabili din societatea noastră și, mai ales, pe cei cu dizabilități, vă spun că vom adopta, în luna martie, strategia privind dizabilitățile. Și veți vedea cum vom reuși să punem în aplicare principiile unei societăți egale și juste”, a precizat, în răspunsul său, comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.