Ursula von der Leyen răspunde scrisorii, europarlamentarului Maria Grapini, pe tema strategiei privind vaccinarea anti-COVID
În contextul combaterii pandemiei și a necesității dezvoltării și distribuirii unui vaccin eficient și sigur anti-COVID-19, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, i-a transmis, pe 20 ianuarie, o scrisoare deschisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Scrisoarea europarlamentarului Grapini a fost consecința dezbaterii aprinse din plenul PE, care a avut loc pe 19 ianuarie, referitoare la strategia globală privind vaccinarea împotriva COVID-19 și la lipsa de răspunsuri a comisarului european pe sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, la întrebările pertinente puse de către mai mulți eurodeputați, printre care și europarlamentarul român.
Întrebările adresate președintelui Comisiei Europene, de Maria Grapini, au vizat, printre altele, clarificarea unor probleme legate de lipsa de transparență, în condițiile în care nici măcar europarlamentarii, cu atât mai puțin cetățenii europeni, nu au putut avea acces la toate contractele semnate cu producătorii de vaccinuri.
“Câte doze de vaccin a comandat Comisia? Cum și câte doze de vaccin au fost repartizate fiecarui stat membru și cine preia responsabilitatea efectelor adverse ale vaccinului asupra cetățenilor: statul sau producătorul? De ce nu există o transparență a contractelor semnate cu producatorii de vaccin și de ce Germania a negociat bilateral, dacă strategia Comisiei prevede o negociere colectivă?
Ce considerați ca ar trebui schimbat în strategia de tratament și vaccinare astfel încât să protejăm sănătatea cetățenilor din UE , fără discriminare? Certificatul de vaccinare este o măsură coercitivă care încalcă drepturile cetățenilor europeni, discriminându-i pe cei care nu pot să se vaccineze din cauza altor boli de care suferă sau pe cei care nu au ajuns încă să se vaccineze! Ce decizie doriți să luați referitor la acest certificat de vaccinare propus?
În dezbaterea din Parlament, din 19 ianuarie, doamna Comisar Stella Kyriakides a spus ca s-au încheiat contracte pentru șase vaccinuri dintre care două sunt autorizate!! Ce se întâmplă cu cele neautorizate?
Cele doua vaccinuri autorizate sunt distribuite uniform în statele membre? Care este diferența dintre cele două?”, sunt întrebările punctuale, adresate președintelui Comisiei Europene de europarlamentarul Grapini, pe această temă extrem de arzătoare.
Comisia creează un portofoliu diversificat de vaccinuri pentru cetățenii UE, a punctat, în răspunsul său, președintele Comisiei Europene, care a precizat că au fost încheiate contracte cu AstraZeneca (400 milioane de doze), Sanofi-GSK (300 milioane de doze), Johnson & Johnson (400 milioane de doze), BioNTech-Pfizer (600 milioane de doze), CureVac (405 milioane de doze) și Moderna (160 milioane de doze). În context, a adăugat Ursula Van der Leyen, Comisia a încheiat discuții preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării a până la 200 de milioane de doze și cu Valneva în vederea achiziționării a până la 60 de milioane de doze.
“Aceasta înseamnă că Comisia a obținut un portofoliu de 2.3 miliarde de doze. Pentru Comisie, a fost important încă de la început să se creeze un portofoliu diversificat de vaccinuri, bazat pe diferite tehnologii, pentru a crește șansele ca unul sau mai multe dintre vaccinurile dezvoltare să fie aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În cazul în care toate vaccinurile dezvoltate se dovedesc a fi sigure și eficiente, statele membre au posibilitatea de a dona o parte din dozele lor țărilor cu venituri mici și medii.
Odată ce un vaccin devine disponibil, toate statele membre au acces egal la dozele disponibile, în conformitate cu cheia de repartizare a populației. Aceasta reprezintă alocarea implicită, în cazul în care statele membre nu convin asupra unei alte distribuții. Aceasta este doar o reflectare a principiului egalității de tratament între statele membre.
Statele membre decid apoi cui oferă vaccinurile, în rândul populației lor, deoarece politicile de vaccinare rămân la latitudinea statelor membre”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini de către președintele Comisiei Europene.
În opinia Ursulei van der Leyen, Comisia a acordat autorizația de introducere pe piață condiționată pentru vaccinurile dezvoltate de BioNTech și Pfizer, la 21 decembrie 2020, Moderna, la 6 ianuarie 2021, și AstraZeneca, la 29 ianuarie 2021, în urma evaluării pozitive de către EMA a siguranței, calității și eficacității acestora. Mai mult, susține înaltul oficial european, ceilalți producători de vaccinuri vor fi supuși acelorași proceduri de evaluare, de îndată ce solicită, în mod oficial, o autorizație de introducere pe piață pentru EMA.
Totodată, s-a mai spus că acordurile cu dezvoltatorii de vaccinuri nu modifică și nu derogă normelor stabilite privind răspunderea, iar Comisia garantează că orice acord încheiat pentru a asigura disponibilitatea unor vaccinuri, în baza strategiei privind vaccinurile, va fi în deplină conformitate cu legislația UE. Producătorii rămân răspunzători, susține Ursula van der Leyen, pentru vaccinurile pe care le produc, în conformitate cu Directiva privind răspunderea pentru produse.
“Permiteți-mi să vă asigur: Comisia nu va face niciun compromis în ceea ce privește siguranța cetățenilor noștri, ceea ce reprezintă o cerință fundamentală pentru ca orice vaccin să ajungă pe piețele UE. Înainte de a fi pus la dispoziție pentru achiziționare și utilizare, orice vaccin dezvoltat împotriva COVID-19 va trebui să îndeplinească cerințele stricte și să atingă pragurile de dovezi ale evaluării științifice efectuate de EMA pentru a primi autorizația de introducere pe piață.
În ceea ce privește transparența, în ciuda faptului că negocierile cu alte societăți sunt încă în curs de desfășurare, Comisia a dat curs apelurilor distinșilor membri ai Parlamentului European pentru a asigura cât mai multă transparență cu putință. De aceea Comisia pune contractele la dispoziția membrilor desemnați ai acestei comisii într-o sală de lectură specială.
Transparența și responsabilitatea sunt importante pentru a contribui la consolidarea încrederii cetățenilor europeni și pentru a se asigura că aceștia se pot baza pe eficacitatea și siguranța vaccinurilor achiziționate la nivelul UE ”, a mai menționat, în răspunsul său, președintele Comisiei Europene.
Prin urmare, a completat înaltul oficial european, Comisia a mers mai departe și a publicat două versiuni redactate ale contractului cu Curevac și AstraZeneca, după acordul acestor două societăți.
“Permiteți-mi să vă asigur că vom continua să facem tot ce ne stă în putință în relația cu companiile farmaceutice pentru a obține acordul lor de a asigura publicarea tuturor contractelor din cadrul contractelor de achiziție în avans”, a conchis președintele Comisiei Europene.