Maria Grapini, întrebare scrisă adresată Comisiei Europene pe tema achizițiilor publice. Comisarul pentru Piață Internă îi răspunde eurodeputatului umanist!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat o întrebare cu solicitare de răspuns Comisiei Europene, pe tema revizuirii directivei privind achizițiile publice.
Potrivit europarlamentarului Grapini, recent, în primul val al crizei sanitare create de COVID-19, a observat o dificultate majoră pentru companii în a avea acces la achiziţiile publice. IMM-urile, în general, se confruntă cu obstacole administrative, a mai spus Maria Grapini, cum ar fi complexitatea deosebită a documentației referitoare la achizițiile publice și amploarea procedurilor de ofertare. Mai mult decât atât, a punctat europarlamentarul umanist, acestea nu au cunoştinţele şi informaţiile necesare pentru a participa în procesul de achiziţii publice.
Mai mult, în opinia europarlamentarului român, cadrul de reglementare existent este prea general şi permite o prea mare discrepanţă în asimilarea în legislaţiile naţionale, ceea ce duce la disfuncţionalităţi şi fragmentări în piaţa internă.
În context, europarlamentarul Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:
Consideră Comisia necesară o modificare a directivei privind achizițiile publice pentru a asigura un acces mai bun al IMM-urilor sau ar fi mai eficient să existe un regulament la nivelul UE, având în vedere că achiziţiile publice se fac şi transfrontalier?
În răspunsul transmis europarlamentarului Grapini, comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a precizat că participarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la achizițiile publice este diversă și poate avea loc prin diferite canale, în context, putându-se observa o tendință pozitivă în ceea ce privește participarea acestora. Conform ultimului raport pe această temă, a mai spus comisarul Breton, IMM-urile au mai mult succes, atât în ceea ce privește numărul de contracte câștigate, cât și în ceea ce privește valoarea acestora, cota lor din valoarea totală a contractelor câștigate fiind de 33 %. Mai mult, atunci când se adaugă participarea indirectă la cea directă, cota acestora crește la 49 %.
Potrivit comisarului european, această creștere se datorează parțial posibilităților juridice existente, incluse în directivele europene privind achizițiile publice din 2014 și puse în aplicare la nivel național în anii următori. De asemenea, a mai menționat Breton, dispoziții precum utilizarea unei declarații pe propria răspundere privind respectarea criteriilor de excludere și de selecție, utilizarea achizițiilor publice electronice și plafonarea cifrei de afaceri drept criterii de selecție pot contribui la sprijinirea IMM-urilor care depun oferte, precum și la simplificarea procesului general de achiziții publice.
“În plus, Comisia se angajează să depună în continuare eforturi în vederea creșterii participării IMM-urilor la achizițiile publice, prin abordarea în continuare a provocărilor cu care se confruntă IMM-urile în acest domeniu. Comunicarea Comisiei intitulată „O strategie pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă și digitală” include mai multe acțiuni în acest sens. În special, Comisia depune eforturi pentru sprijinirea participării IMM-urilor la achizițiile publice din afara UE și pentru dezvoltarea unei etichete pentru achizițiile publice favorabile IMM-urilor.
Cadrul juridic pentru achizițiile publice a fost transpus abia recent de toate statele membre. Comisia continuă să monitorizeze și să evalueze punerea în aplicare a acestuia”, se mai arată în răspunsul transmis de comisarul Breton eurodeputatului umanist.