Ilie Bolojan îi predă lecția „termoficării” lui Nicușor Dan

Ilie Bolojan vine cu declaraţii explozive despre modul în care a reuşit să facă oraşul pe care îl conduce un adevărat loc urban european. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre modul în care a scăpat de problema termoficării, lucru care încă îi dă mari probleme de cap primarului Capitalei, Nicuşor Dan.

Bolojan a explicat, prin intermediul unui interviu, acordat lui Mihai Morar, că au reuşit să schimbe centrala de pe cărbune pe gaz, iar asta a reuşit să îmbunătăţească randamentul de producţie.

„Deci am reuşit să atăcam această problemă a termoficării, pe de o parte prin restructurarea companiei care administra, pentru că acumula nişte pierderi puternice, asta se întâmplă şi în Bucureşti, pe de altă parte prin înlocuirea grupului energetic principal care era energofag, inginerii comunişti proiectaseră o structură bună la vremea respectivă, dar căzând practic industria pe orizontală care folosea o parte din energia termică produsă de CET , eram în situaţia în care transportam un sac cu un camion.

Era total energofag sistemul şi peste tot trebuie intrat în centrală şi reconfigurată centrala ceea ce înseamnă zeci sau sute de milioane de euro. Noi am reuşit să trecem de pe cărbune pe gaz, am reuşit să montăm practic un motor de avion la sol, o turbină aeroderivată, care nu foloseşte un ax metalic, ci e modelul de avion şi în felul acesta ne-am îmbunătăţim randamentele de producţie şi am scăpat şi de poluare astfel.

E un decalaj de 5-10 ani de acţiune între Oradea şi Bucureşti din punctul ăsta de vedere, pentru că mai presus de toate trebuie să ataci magistralele de termoficare. Oradea are 80 de kilometri, Bucureşti are câteva sute de kilometri, unde pierderile de volum sunt foarte mari, ceea ce face ca acea cantitatea de apă şi căldură să se piardă”, adeclarat Ilie Bolojan.

Oprirea vechii centrale i-a bucurat pe orădeni, care au scăpat astfel de o importantă sursă de poluare. În fiecare an pe coșul principal al Electrocentrale erau aruncate peste oraș 100 mii de tone de cenușă și substanțe poluante.

„A fost o schimbare de tehnologie cu randamente mult mai mari, ceea ce va permite, pe de-o parte, o constantă în aprovizionarea cu apă caldă și căldură și o siguranță în producție mult mai mare ca până acum. Ca şi până acum, și în anii următori una din direcțiile importante va fi să reabilităm magistralele de termoficare”, a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.