Nicușor Dan, despre cauzele desființării companiilor municipale: „Au fost create pentru a plăti foarte bine niște activiști de partid”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus că principalul scop pentru care au fost create companiile municipale al Bucureștiului de către fosta administrație a fost politic – “să plătească foarte bine niște activiști de partid”. Chiar și salariile angajaților de nivel mediu erau mult mai mari decât ale companiilor similare din piață, a explicat edilul.

“Fără îndoială că a existat un scop politic – să plătească foarte bine niște activiști de partid. Aveau o structură de management cu director, care era mult mai mare decât o companie normală. Chiar și salariile oamenilor de nivel mediu din aceste companii erau mult mai mari decât ale companiilor similare din piață.

Am avut foarte multe discuții cu firmele de construcții, fiindcă mă interesează în momentul ăsta să avem firme de construcții care să ne schimbe conductele de termoficare, să facă consolidare și ne-au spus pur și simplu că atunci când au apărut companiile astea au pierdut o parte din oameni pentru că salariile erau mult mai mari.

Companiile au fost înființate, teoretic, pentru a presta mai ieftin niște servicii publice, de exemplu iluminatul public sau îngrijirea arborilor din parcuri.

Dacă ne uităm cât plăteam noi ca municipalitate înainte de aceste companii și cât plătim după ce ele au fost înființate, vedem că pe multe sectoare plătim cu 30%, 40%, 50% mai mult. Ăsta este motivul pentru care ele trebuie desființate.

O parte din oameni au venit din administrație și administrațiile care făceau lucrurile acestea înainte-ALPAB-ul care se ocupa de parcuri, o parte din oameni au fost atrași din ALPAB către aceste companii, pentru că erau salariile mai mari și atunci trebuie să aducem oamenii ăștia înapoi”, a spus Nicușor Dan, miercuri seară, la Digi24.

El a precizat că aceste companii care sunt pe pierderi nu pot fi închise până nu sunt achitate datoriile. Situația este mai dificilă, spune primarul, deoarece instituția pe care o conduce are o datorie curentă de 2,5 miliarde de lei.

“Ca să închizi o companie, trebuie să-i plătești datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar și în momentul ăla s-a terminat. În momentul de față nu avem fluxul de bani ca să le putem stinge datoriile”, a afirmat Nicușor Dan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.