Succes al europarlamentarului Maria Grapini: „Regulamentul „Vama” a fost aprobat, astăzi, de PE, în forma negociată de mine cu Comisia Europeană și Consiliul European!”
După finalizarea negocierilor în trialog ale Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului European, eurodeputații au adoptat, miercuri, Regulamentul Vamă care va consolida uniunea vamală a UE prin sprijinirea funcționării și dezvoltării sistemului vamal electronic european.
Un rol important în negocierea Regulamentului Vamă l-a avut europarlamentarul Maria Grapini care a fost raportor și negociator din partea PE .
“Sunt bucuroasă că am reușit să leg numele României, în calitatea mea de raportor al Parlamentului European, de un Regulament foarte important pentru funcționarea Pieței Interne a UE. Regulamentul „Vama” a fost aprobat de Parlament, astăzi, în forma negociată de mine cu Comisia Europeană și Consiliul European. Am reușit să obțin un rezultat bun care va aduce beneficii Pieței Uniunii Europene!”, a precizat, după vot, europarlamentarul umanist, Maria Grapini.
Programul vamal al UE are o valoare de 950 de milioane de euro și este vital pentru a proteja piața unică și cetățenii săi de comerțul ilegal, facilitând în același timp activitatea legitimă a întreprinderilor. Este principalul instrument pentru politica vamală, finanțat prin bugetul UE pe termen lung (2021-2027) și este conceput pentru a îmbunătăți cooperarea și a dezvolta capacități IT care vor contribui la facilitarea schimburilor comerciale.
Un element central al programului este dezvoltarea și funcționarea ulterioară a sistemelor electronice europene utilizate de autoritățile vamale europene, care sunt necesare pentru a garanta cooperarea la nivelul UE și pentru a pune în aplicare normele vamale. Dezvoltarea și funcționarea acestor sisteme este esențială pentru a avea un nivel ridicat de securitate, în scopuri de întreținere și pentru a garanta calitatea, precum și pentru a sprijini modernizarea.
Programul va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea transparenței sistemului vamal al UE și asigură o supraveghere legală a politicii vamale a UE, permițând în același timp luarea deciziilor operaționale fără probleme în dezvoltarea proiectelor IT.
„Vămile sunt esențiale pentru buna funcționare a pieței interne și pentru asigurarea liberei circulații a mărfurilor în cadrul acesteia. Programul vamal se concentrează pe sprijinirea consolidării capacității IT și facilitarea comerțului. Programul va îmbunătăți în mod semnificativ funcționarea sigură și concurența loială. Această nouă reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor prin controlul calității produselor și, de asemenea, va contribui la realizarea obiectivelor Acordului verde european „, declara, recent, pe marginea subiectului, raportorul Maria Grapini.
Regulamentul se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.