Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, răspunde întrebărilor adresate de europarlamentarul Maria Grapini

În contextul evenimentor din SUA, de la începutul acestui an,  care au adus un impact semnificativ, dar și semne de întrebare în întreaga lume și care au condus la blocarea conturilor de pe rețelele de socializare ale unui Președinte de stat, Donald Trump, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat mai multe întrebări scrise, pe marginea acestui controversat subiect, Comisiei Europene.

În opinia europarlamentarului Grapini, blocarea conturilor de pe rețelele de socializare ale unui Președinte de stat poate crea un precedent care să afecteze libertatea de exprimare.

Mai mult, a adăugat Maria Grapini, SUA este un partener strategic al Uniunii Europene și, în aceste condiții, Uniunea are nevoie, în continuare, de dezvoltarea relațiilor economice și de securitate cu SUA. Astfel, a mai punctat europarlamentarul umanist, strategia care va fi adoptată de Comisia Europeană privind viitoarele relații cu UE este extrem de importantă.

În aceste condiții, europarlamentarul român a adresat, punctual, Comisiei Europene umătoarele întrebări:

1.În acest context, consideră Comisia Europeană că blocarea conturilor de pe toate rețelele de socializare ale unui Președinte în funcție al SUA poate fi un precedent și acest lucru poate afecta libertatea de exprimare?

2.Ce strategie are Comisia privind viitoarele relații ale UE cu SUA?

3.Își propune Comisia reluarea negocierilor TTIP cu noua administrație?

În numele Comisiei Europene, europarlamentarului Grapini i-a răspuns Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

Potrivit înaltului oficial european, evenimentele din Statele Unite, prin suspendarea conturilor (pe rețelele sociale) ale președintelui SUA și măsurile subsecvente, au atras atenția, încă o dată, asupra caracterului urgent și a necesității unui cadru juridic clar pentru spațiul online. Astfel, a mai spus Borrell, Comisia a propus Actul legislativ privind serviciile digitale, un cadru legislativ cuprinzător care include un set de norme privind practicile de moderare a conținutului platformelor online, eliminarea conținutului ilegal și a interacțiunii acestuia cu libertatea de exprimare și cu dezbaterea publică sănătoasă și bine informată.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene a mai punctat faptul că Planul de acțiune pentru democrația europeană a anunțat acțiuni suplimentare de elaborare a unor măsuri și standarde pentru platformele online, în scopul promovării unei dezbateri democratice deschise. Acesta include revizuirea Codului de bune practici privind dezinformarea, pentru a consolida transparența și integritatea serviciilor online.

Cadrul pentru cooperarea UE cu noua administrație americană a fost stabilit în Comunicarea comună „O nouă agendă UE-SUA pentru o schimbare globală” din 2 decembrie 2020 și în Concluziile Consiliului privind relațiile UE-SUA din 7 decembrie 2020, a mai menționat Josep Borrell. De asemenea, potrivit acestuia, Consiliul European din 10-11 decembrie 2020 a formulat concluzii privind relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

“Foaia de parcurs pentru cooperarea cu SUA se axează pe patru piloni principali: abordarea în comun a pandemiei de COVID-19; unirea eforturilor pentru o economie circulară, competitivă, mai verde și mai favorabilă incluziunii; unirea eforturilor în ceea ce privește modelarea tehnologiilor, utilizarea și mediul de reglementare al acestora, precum și îmbunătățirea comerțului și a standardelor; unirea eforturilor pentru o lume mai sigură, mai prosperă și mai democratică prin abordarea comună a provocărilor în materie de politică externă și securitate. Comisia nu are în vedere reluarea negocierilor UE-SUA privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP)”, se mai arată în răspunsul transmis eurodeputatului Maria Grapini de către Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.