Tot mai mulţi pacienți rămân cu sechele după vindecarea de COVID
Tot mai mulţi pacienți rămân cu sechele după COVID şi cum presiunea pe secția COVID a scăzut, la Institutul „Marius Nasta” ar urma să fie deschis un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare după boală, a anunţat medicul Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler a declarat, miercuri, că de două săptămâni în secţia COVID-19 a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sunt aproximativ 50 de pacienţi în secţia cu 80 de paturi, iar doar două treimi au forme severe, în condiţiile în care în perioada de vârf a ultimului val 90% aveau forme severe.
„Această scădere a numărului de cazuri ne permite să reorganizăm secția COVID și, sper eu de mâine (joi – n.r.), să putem deschide un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID, pentru că presiunea la internare pentru acești pacienți și pacienții cu boli cronice este extrem de mare în acest moment.
Este nevoie de reevaluare la pacientul post COVID nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Complicațiile pe care le presupune sindromul sunt extrem de diversificate, pacienții au nevoie de consult cardiologic, de consiliere psihologică, pentru că trecerea prin această boală produce o traumă extrem de importantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci și prin sechelele pe care le lasă și care nu îți permit reluarea activității de dinainte de boală. Această modificare a stării de sănătate este extrem de greu de acceptat pentru că se produce brusc și practic impactul emoțional este dificil de trecut de către pacient”, a declarat medicul Beatrice Mahler, la Digi 24.