Premierul Cîțu declară război birocrației: PNRR, fără proiecte care se finalizează în șase, șapte, opt ani!

Premierul Florin Cîţu a declarat că în următoarea perioadă se va ocupa de reducerea birocraţiei, pentru ca procedurile prin care vor putea fi implementate proiectele prin PNRR să fie mai rapide, astfel încât în termenul de cinci ani banii primiţi să poată fi cheltuiţi.

Aflat la Arad, joi seară, pentru a participa la o şedinţă a Consiliului pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest, premierul s-a adresat celor patru preşedinţi de consilii judeţene din regiune şi mai multor primari prezenţi, cărora le-a prezentat principalele componente ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Avem proiecte în diferite stagii de pregătire şi avem trei surse de finanţare: bugetul de stat, pe care îl ştim cu toţii, avem fondurile europene – şi aici sunt de acord că lucrurile în trecut au mers slab, să fim eleganţi, dar şi datorită legislaţiei şi a modului în care s-a lucrat, a birocraţiei, de care ne plângem cu toţii, dar nu s-a făcut nimic în aceşti ani şi este de datoria noastră să modificăm lucrurile în perioada următoare, în termen foarte rapid – şi, bineînţeles, PNRR”, a spus premierul.

Florin Cîțu a subliniat că există „o limită clară pentru investiţii” prin PNRR, şi anume, anul 2026.

„În PNRR, o condiţie importantă a fost să fie proiecte mature, care pot să fie finalizate până în 2026. Nu poţi să te duci la Comisia Europeană cu proiecte care se finalizează istoric în şase, şapte, opt ani şi să spui că le faci în trei ani de zile după ce tu niciodată n-ai făcut un astfel de proiect în România, deci n-ai niciun fel de istorie că poţi să faci un astfel de proiect”, a afirmat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, „obiectivul este să luăm cei 29,2 miliarde de euro”, iar autorităţile locale trebuie să se mişte „foarte bine şi foarte eficient” pentru a cheltui fondurile din PNRR.

Premierul Cîțu a apreciat că va fi „o provocare pentru toţi” ca birocraţia să fie redusă, astfel încât proiectele să poată fi finalizate la timp.

„Birocraţia de care vorbim are o componentă în administraţia centrală de care mă voi ocupa eu, dar are o componentă şi la dumneavoastră, de care trebuie să vă ocupaţi dumneavoastră. Trebuie cu toţii să eliminăm din birocraţie ca să putem atrage aceşti bani, să putem să beneficiem de aceşti bani”, s-a adresat şeful guvernului autorităţilor locale prezente.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.