Eurodeputatul PPU(s-l), Maria Grapini, trage un semnal de alarmă: „Guvernul trebuie să țină cont de prevederile noii strategii pentru IMM-urile europene!”
Rezoluția Parlamentului European din 16 decembrie 2020 referitoare la o nouă strategie pentru IMM-urile europene este nu numai extrem de importantă pentru statele membre- în contextul unei pandemii cu consecințe devastatoare la nivel sanitar și economic- dar și extrem de utilă mai ales pentru România, un stat care se pliază, tot mai greu, la cerințele unei piețe interne extrem de competitivă.
Susținătoare a IMM-urilor, grav afectate de pandemie, europarlamentarul PPU(s-l), Maria Grapini, a tras un semnal de alarmă în privința incapacității autorităților de la București de a implementa prevederile acestei Rezoluții.
“În calitate de vicepreședintă a Comisiei pentru piața internă și vicepreședintă a Intergrupului pentru IMM-uri din PE am contribuit la scrierea acestei Strategii și am susținut-o!
Era o bună ocazie ca în Planul Național de Reziliență și Redresare să se țină cont de prevederile acestei strategii și, în consecință, să se propună măsuri concrete pentru susținerea IMM-urilor -începând cu scăderea costurilor administrative până la bugete pentru investiții. Ca fost antreprenor și ministrul pentru IMM-uri și Mediul de Afaceri știu ce s-ar putea face pentru dezvoltarea IMM-urilor din România! În context, cer Guvernului să țină cont de această strategie, extrem de importantă și utilă, în contextul refacerii Planului de Redresare! Nu pot fi așteptări de creștere a PIB și a bugetului național dacă nu va crește numărul de IMM-uri, dar și competitivitatea lor!”, a punctat eurodeputatul Grapini.
Oficialii de la București trebuie să înțeleagă, a mai spus Maria Grapini, că, prin noua strategie pentru IMM-urile europene, statelor membre, inclusiv României, li se solicită să recunoască drept priorități politice de vârf protecția locurilor de muncă și supraviețuirea IMM-urilor și a start-up-urilor și să propună măsuri, concrete de sprijinire a IMM-urilor, viabile din punct de vedere economic și a start-up-urilor aflate în pericol de insolvență. Și asta, în condițiile, în care, în România, criza economică și perspectivele economice sumbre generate de pandemie au adus un număr considerabil și nedeterminat de IMM-uri și de întreprinderi nou-înființate în pragul falimentului, a menționat Maria Grapini.
Mai mult, în cadrul noii strategii se solicită statelor membre realizarea unui test obligatoriu care să poată evalua, în ceea ce privește IMM-urile, costurile și beneficiile propunerilor legislative, inclusiv impactul lor economic și impactul lor asupra angajaților acestora si se așteaptă ca rezultatele testului IMM să fie luate pe deplin în considerare în toate propunerile legislative și să se demonstreze clar modul în care s-ar obține simplificarea procedurilor de legiferare.
Totodată în condițiile unor îngrijorări legate de sectoare precum turismul, ospitalitatea, cultura, industriile creative, transporturile, târgurile și evenimentele comerciale, cel mai grav afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19, este necesară, pentru redresarea acestora, adoptarea unor măsuri rapide, dar și scutirea acestor sectoare de sarcini administrative și de reglementări costisitoare.
În context, autoritățile de la București trebuie să înțeleagă că inovarea în cadrul IMM-urilor reprezintă un factor-cheie pentru productivitate și creștere sustenabilă, deoarece poate contribui la rezolvarea provocărilor globale și societale și poate genera condiții de muncă mai bune, mai mult dezvoltarea tehnologică și digitalizarea sporesc oportunitățile IMM-urilor de a inova și prospera.
Nu in ultimul rând, se solicită măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri prin crearea de întreprinderi și de consolidare a spiritului antreprenorial, inclusiv prin reducerea sarcinilor administrative pentru IMM-uri, dar și adoptarea unui plan de acțiune pentru IMM-uri, cu obiective, repere și calendare clare, însoțit de procese periodice de monitorizare, de raportare și de evaluare.