CASA LIPATTI Open Stage, Ediția a X-a. Stagiune de Recitaluri Online dedicată tinerilor muzicieni
Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită la cea de-a X-a Ediție Online a Programului CASA LIPATTI Open Stage – Stagiune de Recitaluri dedicată tinerilor muzicieni, oferindu-vă în Premieră pe pagina de Facebook, Recitalul Extraordinar de muzică clasică susținut de Bursierii Fundației Regale Margareta a României.
Programul CASA LIPATTI Open Stage a fost creat în anul 2020 de pianista și regizoarea Alice Barb, din dorința de a realiza într-o perioadă dificilă pentru Cultura din întreaga lume, o scenă accesibilă tuturor artiștilor profesioniști din sistemul independent și de stat. De-a lungul celor nouă Ediții, au fost organizate Recitaluri Extraordinare și Spectacole de teatru la care au participat 70 de artiști, muzicieni și actori independenți, oferind publicului nostru acces la Artă și Cultură, atât online cât și în Saloanele Casei Lipatti.
Astfel, sâmbătă, de la orele 19:00, va fi transmis în Premieră Recitalul Extraordinar de muzică clasică susținut de Bursierii Fundației Regale Margareta a României, din Programul „Tinere Talente” coordonat de doamna Gabriela Iordache – Ovidiu Pintilie (chitară), Eudochia Dimitrița Sinița (canto), Eleonora Bordînc (violoncel), Daniel Dumitrașcu (pian), Mircea Dumitrescu (vioară) și Ionuț Diaconu (pian). Programul conține lucrări semnate de George Enescu, Dinu Lipatti, Franz Liszt, Frédéric Chopin, Tiberiu Brediceanu, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Augustin Barrios-Mangore, Leo Brouwer și Serghei Rahmaninov.
Recitalul a avut loc în cadrul celei de-a III-a Ediții a Evenimentului „Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti”, iar acum aveți ocazia sa-l revedeți în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook.
Programul „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României susține și promovează tineri artiști talentați din familii cu venituri mici, creând oportunități egale pentru tinerii artiști talentați care provin din familii cu posibilități materiale reduse, prin sprijinirea și promovarea talentului lor. Programul este destinat copiilor și tinerilor cu aptitudini artistice deosebite, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, care studiază în toată țara, la școlile și universitățile de artă și muzică.
Chitaristul Ovidiu Pintilie studiază în cadrul Universității Naționale de Muzică București sub îndrumarea profesorului său, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A susținut concerte și recitaluri în importante centre culturale din țară, fiind laureat al unor concursuri de specialitate, printre care se numără premiul special în cadrul Concursului Internațional de Chitară Sinaia și locul III în cadrul Festivalului de Chitară „Eduard Pamfil” București.
Eudochia Dimitrița Sinița este originară din Republica Moldova și studiază canto clasic la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, la clasa doamnei profesor Daniela Chihaia-Popa. Cele mai importante realizări ale sale sunt premiile I obținute la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, la Concursul Național „Victor Giuleanu” și participarea în cadrul Festivalului Internațional de Muzică „George Enescu”.
Violoncelista Eleonora Bordînc a început studiul muzicii la școala de arte din orașul natal, Târgu-Jiu. De-a lungul timpului a fost îndrumată de profesorii Octavian Lup și Marin Cazacu, la clasa căruia studiază în prezent la Universitatea Națională de Muzică din București, Frans Helmerson, Denis Severin, Jacob Shaw, Mihail Jojatu, Atanas Krstev. De asemenea, este membră a Orchestrei Române de Tineret.
Pianistul Daniel Dumitrașcu studiază în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa profesorului Viniciu Moroianu. A obținut premiul I și „Premiul Special al Publicului” la concursul Grand Music Interprets 2012, având debutul ca solist cu orchestra la vârsta de 16 ani. Arta dirijorală este una dintre pasiunile sale cele mai mari, pasiune pe care are șansa să o dezvolte alături de maestrul Tiberiu Soare la Universitătea Națională de Muzică București.
Violonistul Mircea Dumitrescu este bursier Alumnus 2021. De asemenea, a fost concert-maestru în Orchestra Fundației Principesa Margareta a României la Concertul Regal din 2016, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare și a susţinut numeroase concerte în calitate de solist. Este laureat al concursului internațional de vioară „Remember Enescu”.
Pianistul Ionuț Diaconu este bursier Alumnus, fiind pregătit de profesorii Dorina Gorgan, Constantin Nițu, Constantin Sandu, Verona Maier, Vlad Dimulescu și criticul muzical Ecaterina Stan. Cele mai importante realizări ale sale sunt bursa Erasmus+ în 2018 la Escola Superior de Musica e Artes do Espetaculo do Porto (Portugalia) și câștigarea a două premii I în anul 2019 la Forum Internacional de musica Orihuela (Spania) și Concurso Internacional de Piano ,,Alto Minho” (Caminha, Portugalia). În 2020 a devenit bursier SoNoRo.
Directorul Programului CASA LIPATTI Open Stage este pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.