Scandal uriaș pe tema plătirii testelor anti-Covid de către angajați. Sindicatele din Sănătate, critici dure la adresa ministrului Sănătății!
Mai multe sindicate din Sănătate protestează față de testarea periodică anti-COVID-19 impusă de ministrul Ioana Mihăilă. Principalul motiv invocat este costul testărilor ce trebuie suportat din buzunarul angajaților, și nu de angajator.
Sindicatul Promedica, USMR Alianța Medicilor și Federația Hipocrat îi solicită ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, să revină asupra deciziei ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic de COVID-19 și să plătească acest test. Sinsicaliștii cer ca plata testelor anti-COVID-19 să fie suportate de angajator.
„Nu ne opunem ideii de a testa personalul medical, ci manierei abuzive și incorecte, prin care Ministerul Sănătății și Guvernul înțeleg să facă acest lucru. Să nu scăpăm din vedere faptul că în perioada de vârf a pandemiei, cadrele medicale era testate sporadic”, spun sindicaliștii.
Cererea sindicatelor vine după anunțul făcut săptămâna trecută de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre definitivarea Ordinului ce va impune testarea periodică a personalului medical nevaccinat, dar și obligativitatea plății testelor.
Reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR Alianța Medicilor și Federația Hipocrat solicită revenirea asupra acestei decizii, pentru că, spun aceștia, încalcă drepturile salariaților din sistemul medical.
Potrivit legii securității și sănătății în muncă, „măsurile privind securitatea, sănătatea și igienă în muncă nu trebuie să comporte în nicio situație obligații financiare pentru lucrători, așadar, testarea personalului medical privind COVID-19 sau alte afecțiuni precum HIV, hepatită etc. se poate face, dar costurile sunt suportate de angajator”, se arată în comunicatul de presă.
Sindicaliștii amintesc că unele cadre medicale doresc să se adreseze instanței în legătură cu această situație.
„Există reacții ale cadrelor medicale decise să acționeze în instanța pentru această situație. În acest momente, considerăm că ceea ce poate ajută este comunicarea eficientă, colaborarea, deschiderea autorităților către personalul medical și nu încălcarea drepturilor. Respectul și recunoștință pentru „eroii în halate albe” și „oamenii din linia 1″ declarate public sunt încălcate prin impunerea suportării unor costuri ce nu ar trebui să fie suportante de cadrele medicale, ci de statul care vrea să își protejeze cetățenii”, mai spun sindicaliștii.