Liderii Coaliției, vești proaste pentru liderii PSD: SIIJ va fi desființată. Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară!

0

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat miercuri că nu există niciun blocaj în cadrul coaliţiei de guvernare pe tema desfiinţării SIIJ şi a adăugat că aşteaptă să fie convocat Senatul în sesiune extraordinară pe această temă, legea fiind pe ordinea de zi.

„Eu nu văd niciun blocaj. (…) Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General – secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie. (…) Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism (…) În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede. (…) Eu nu am nicio dispută, nici cu ministrul Justiţiei, nici cu altcineva, eu săptămâna viitoare aş vrea să desfiinţăm secţia”, a precizat Kelemen Hunor, după ce a participat la o şedinţă a coaliţie de guvernare.

Liderul UDMR a amintit că susţine amendamentul depus de grupul parlamentar al Uniunii.

„Cine doreşte, votează, cine doreşte, nu votează. Nu există nicio fractură în coaliţie, suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ. Nu a fost supus la vot acest amendament. (…) Colaborăm bine cu ministrul Justiţiei, înţeleg poziţia lui, nu este singur în coaliţie şi nu are singur posiblitatea de a decide despre lucruri importante”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a precizat că are încredere în toate instituţiile statului, dincolo de faptul că România are trei structuri paralele – Ministerul Public, DNA şi DIICOT.

Ludovic Orban a afirmat că PNL susţine proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) în forma adoptată de Guvern.

„Punctul meu de vedere legat de Secţia specială este foarte clar. PNL susţine desfiinţarea Secţiei speciale şi după poziţia exprimată de Comisia de la Veneţia în forma care a fost adoptată în Guvern”, a explicat Ludovic Orban, la finalul şedinţei de miercuri a coaliţiei, de la Parlament.

Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie, iar UDMR nu respectă programul de guvernare, a precizat, la rândul său, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după ce a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.

„Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie. La capitolul Justiţie, PNL, USR PLUS avem aceeaşi opinie, în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor aşa cum spune şi Comisia de la Veneţia, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are altă opinie. Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desfiinţăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secţii din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare”, a susţinut Stelian Ion.

Stelian Ion a arătat că, potrivit avizului Comisiei de la Veneţia, SIIJ trebuie desfiinţată, iar competenţele procurorilor trebuie să fie cele de dinaintea înfiinţării secţiei, nu toate dosarele SIIJ să fie trimise unei alte structuri, „să fie făcute exact aceleaşi greşeli ca în trecut”.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.