Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, taxează dur eșecurile, bâlbele și scandalurile guvernării: „Nu mă așteptam ca degradarea să fie atât de rapidă și accentuată!”
Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, a acordat, înaintea declanșării scandalului din Coaliție generat de revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion, un interviu cotidianului online „Cronica Română”. Dan Cristian Popescu vorbește, printre altele, de Congresele PNL și USR PLUS, de scandalurile care au vizat coaliția de guvernare și implicit pe premierul Cîțu, despre poziția președintelui Iohannis față de bâlbele guvernării și nu în ultimul rând despre prestația PSD în opoziție.
Domnule deputat Dan Cristian Popescu, au trecut opt luni de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR. Toate previziunile dvs, facute la un precedent interviu, s-au adeverit. Guvernarea este un fiasco total, scandalurile și bâlbele se țin lanț… Cum vedeți situația politică de astăzi prin prisma Congreselor PNL și USR PLUS?
Din păcate, pentru PNL și USR PLUS, tot ceea ce contează, astăzi, este legat de Congresele din cele două partide. Sigur, până la un punct, interesul liderilor celor două partide pentru Congres este legitim însă aceștia nu trebuie să uite că au primit sarcina de a guverna, chiar și de pe locurile doi, trei și cinci (UDMR). Și, în aceste condiții, ar trebui să primeze interesul românilor, al României, în dauna unor mize personale și de partid.
Congresele sunt legitime, alegerea conducerii unui partid este normală, la un anumit număr de ani, însă ceea ce este foarte grav este că atât PNL, cât și USR PLUS, au abandonat total guvernarea. Sunt, practic, cu cuțitele pe masă, se bat pe funcții, privilegii și pe banii românilor. Se scot dosare, se aduc acuzații grave, însă au uitat de obligațiile care le revin ca partide aflate la guvernare. Ați auzit, de altfel, și răspunsurile halucinante pe teme de maximă actualitate: prețul pâinii, valoarea salariului minim sau a inflației, ale premierului sau ale ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu. Din păcate, nu ne putem aștepta la nimic bun din partea acestora, singura parte bună fiind aceea că, în contextul acestor conflicte, ies foarte multe lucruri necurate la lumină. Repet, și eu și ceilalți români așteptam alte lucruri de la aceștia și mă refer aici la o guvernare eficientă și nu la una haotică, subordonată mizelor de partid, guvernare care irosește miliarde de euro.
Să nu uităm de problemele din zona HoReCa, de întârzierile nejustificate în cazul PNRR (care au condus la pierderea a patru miliarde de euro!), de inflație, care este galopantă, de prețurile care au crescut la cote alarmante și, nu în ultimul rând, de gestionarea execrabilă a pandemiei, de veniturile românilor, inclusiv ale pensionarilor, care se află pe tobogan. Se pare, însă, că aceste probleme grave nu-i interesează pe guvernanți.
Deși, ca partid de opoziție, PSD crește, vă întreb, tranșant, domnule Dan Cristian Popescu: vă așteptați ca situația politică, economică și socială să se deterioreze într-un ritm atât de rapid?
Vă spun sincer că nu mă așteptam ca degradarea să fie atât de rapidă și accentuată, în doar opt luni de zile. Credeam că, după preluarea guvernării și, implicit, împărțirea funcțiilor, vom asista la un an, un an și jumătate, cum se spune, de „miere“, în care decredibilizarea actului de guvernare nu va fi atât de mare. Văd, din păcate, că nu-i mai interesează nimic în afară de lupta pentru funcții și privilegii.
„Ludovic Orban a pierdut, deja, alegerile interne!”
Congresul PNL aduce o confruntare Orban – Cîțu pe care mulți o văd, deja, tranșată în favoarea premierului, susținut inclusiv de președintele Iohannis. Va câștiga, așa cum se spune, fără probleme, premierul Cîțu?
Este clar că Ludovic Orban a pierdut, deja, alegerile interne. Cu toate acestea, vă spun că Orban nu va rupe PNL, deși va pierde poziția de președinte al Camerei Deputaților. Va încerca să pună bazele unui pol de opoziție în interiorul PNL însă îi va fi foarte greu în timpul guvernării, în contextul în care Florin Cîțu va rămâne premier. Nu cred că va pleca din partid, nici nu va fi dat afară, va rămâne înconjurat de unii susținători și va încerca să profite, în timp, de pașii greșiți ai premierului Cîțu, încercând să revină, la un moment dat, la masa negocierilor.
Din păcate, nu dau foarte mari șanse de succes acestui demers, mai ales că Ludovic Orban și-a arătat, cu vârf și îndesat, limitele politice. Mai ales că modul catastrofal în care a negociat formarea Guvernului, în urma căreia a cedat portofolii cruciale în dauna USR PLUS, nu putea să nu rămână sancționat.
„Dan Barna este o povară politică pentru USR!”
Cum comentați Congresul USR PLUS. Barna sau Cioloș?
Deși Dan Barna are de partea sa rămânerea la guvernare, pare destul de greu să mai rămână președinte pentru că el este o povară politică pentru USR. Cei care vor un parcurs mai lung al acestui partid vor încerca să scape de acesta. Dacă Dacian Cioloș se va impune, probabil că vom asista la o ieșire de la guvernare a USR PLUS și, implicit, la o încetinire a degradării în sondaje. Dacă, însă, Barna va câștiga alegerile, USR PLUS va rămâne la guvernare, dar căderea în sondaje se va accentua. Cărțile pentru Congres nu sunt, încă, jucate, așa cum este în cazul PNL, pentru că Barna împarte funcții, Consilii de Administrație, privilegii, susținătorilor săi și, în context, are șanse mult mai mari decât Orban, în cazul PNL, de a rămâne în funcție încă patru ani.
Cum vedeți evoluția Coaliției după cele două Congrese ale PNL și USR PLUS? Vom asista, în sfârșit, la o stabilizare a situației și o focusare mai accentuată pe obiectivele guvernării?
În ecuație, contează foarte mult rezultatul Congresului USR PLUS. Dacă, așa cum am spus, Dan Barna se va impune, vom asista la o stabilizare, pe termen scurt. În PNL, vom vedea cum toți oamenii lui Orban vor fi eliminați din funcții (miniștri, secretari de stat, șefi de agenții etc). Va fi o epurare masivă, o așa-zisă noapte a cuțitelor lungi!
Pe de altă parte, așa cum am spus, dacă Barna va fi ales președinte, vom asista la o stabilizare aparentă a Coliției, în condițiile în care vom vedea aceeași guvernare ineficientă, fără busolă, fără ținte clare de îndeplinit. Foarte multe promisiuni electorale, departe însă de a fi realizat ceva concret în interesul românilor.
„Președintele Iohannis se află într-o poziție ingrată!”
Care va fi, domnule Dan Cristian Popescu, poziția președintelui Iohannis față de o guvernare dezamăgitoare? A fost votat, totuși, de un număr mare de români. Credeți că va continua să gireze o astfel de guvernare sau va începe să ia atitudine?
Președintele Iohannis se află, evident, într-o poziție ingrată mai ales că și-a asumat această Coaliție și, implicit, această guvernare. Pe de altă parte, nu poate uita că un președinte trebuie să fie echidistant și că, până la urmă, cei care contează sunt românii. Ar trebui să taxeze scandalurile și bâlbele guvernării pentru că acestea afectează interesul național. Tehnica de a băga sub preș, cum se spune, de a minimiza sau chiar a gira anumite situații, devine falimentară mai ales că șeful statului nu mai poate arunca vinovății în spatele PSD, așa cum a făcut, totuși, mai bine de șase luni de la căderea, prin moțiune de cenzură, a Guvernului Dăncilă.
Din păcate pentru președinte, nu mai pot continua atacurile la adresa PSD, în contextul în care guvernul și coaliția, girate de dânsul, mai întâi Guvenul Orban, urmat de Guvernul Cîțu, se află la putere de aproape doi ani. Devii ridicol să tot acuzi PSD. Mai mult, să critici Guvernul Cîțu este greu pentru președinte, mai ales că l-a girat și este responsabil de numirea acestuia. A luat partidele aflate pe locurile doi, trei și cinci, în disprețul voturilor românilor, și le-a adus la guvernare. Normal, constituțional, legal, era să dea prima șansă de a pune bazele guvernării, PSD, partidul care a câștigat, la peste cinci procente de PNL, alegerile parlamentare de la finele anului trecut. PSD trebuia să primească acest mandat și, doar dacă nu reușea să pună bazele unei majorități, Iohannis trebuia să meargă spre PNL. Așa sunt regulile politice dintr-o democrație. Din păcate, președintele a forțat Constituția. Și, ca atare, și-a asumat responsabilitatea acestei decizii, mai ales că a spus, în numeroase ocazii, că este vorba de guvernul său. Are un grad de asumare față de performanța sau neperformanța acestui guvern și, în context, plătește la rândul său, la capitolul imagine pentru gafele și scandalurile guvernării. Chiar dacă, poate, direct, nu este vinovat de acestea.
„Ludovic Orban și Florin Cîțu nu au șanse la alegerile prezidențiale din 2024!”
Va scădea influența președintelui Iohannis, asupra PNL și a Coaliției, cu cât se apropie sfârșitul celui de-al doilea mandat prezidențial?
Bineînțeles. Toți președinții – iar istoria recentă a demonstrat acest lucru cu vârf și îndesat – și-au pierdut influența, cu cât se apropie sfârșitul mandatului. Mai ales că, în cazul lui Klaus Iohannis, vorbim de al doilea mandat. Probabil, înainte cu un an, poate doi, de finalul mandatului, influența președintelui Iohannis asupra PNL va scădea vizibil. Din păcate, la PNL, nu este o politică de cadre foarte eficientă și nu văd că s-ar pregăti, din timp, un urmaș. Inclusiv noul mandat de președinte al lui Florin Cîțu este generat doar de poziția de premier și influența acestuia asupra partidului. S-a mers pe această variantă pentru că era o poziție de vizibilitate și s-a ajuns la concluzia că, doar în acest mod, poate fi înlăturat de la șefia partidului, Ludovic Orban.
PNL se confruntă cu o mare problemă în acest moment pentru că, în subtextul bătăliei pentru președinția PNL, dintre Cîțu și Orban, este și lupta pentru candidatura la prezidențiale, în 2024. Atât Florin Cîțu, cât și Ludovic Orban, vor să fie candidații PNL la alegerile prezidențiale următoare. Indiferent de numele celui care ar putea intra în cursa prezidențială, și mă refer aici la cei doi, nu ne referim, în niciun caz, la vreun loc fruntaș. Din contră, aș spune! Nu îi văd pe niciunul cu șanse în a intra în finala prezidențială.
“Liderii USR PLUS au picat cel mai rău în urma scandalului din SUA care l-a vizat pe premierul Cîțu!”
Cum catalogați scandalurile din SUA, care l-au vizat pe premierul Cîțu? Trebuia acesta să demisioneze din funcție?
Culmea este că liderii USR PLUS au picat cel mai rău în urma acestui scandal. De ce spun acest lucru? Pentru că ei și-au clădit tot fundamentul politic pe lozinca „fără penali în funcții publice!” De ce spun lozincă? Pentru că, atunci când o persoană, publică sau nu, primește o pedeapsă pe o anumită durată, în funcție de gravitatea faptei, justiția spune foarte clar, cinci ani, trei ani, șapte luni etc., nu ai voie să mai beneficiezi de anumite drepturi. După această perioadă, nu mai poți fi vinovat, în continuare, la nesfârșit. Ai dreptul la reabilitare, la recuperarea integrală a tuturor drepturilor tale! Justiția spune foarte clar care este durata la care ești privat de anumite drepturi, inclusiv acela de a candida la o anumită funcție sau de a fi prezent la vot! Sintagma „fără penali în funcții publice!” sună frumos însă este greu de pus în practică. Iar, astăzi, după scandalul care l-a vizat pe premier, liderii USR PLUS fiind la guvernare nu numai că au tăcut mâlc, dar l-au și apărat pe acesta. Tot eșafodajul lor s-a surpat! Și-au detonat singuri marea și unica lor lozincă!
Dacă ne referim la premierul Cîțu, singura problema pe care eu o văd este că a ascuns aceste informații. Fac o paranteză, pentru că am locuit în SUA, deși nu am fost arestat pentru conducerea sub influența alcoolului, dar reținerea și încarcerea unei persoane pentru o noapte este comună în SUA. În SUA, orice persoană care conduce sub influența băuturilor alcoolice și este prinsă la volan intră, automat, la închisoare! Există cazuri chiar și cu copii de președinți, vezi fata lui George W. Bush, președinte al SUA, la acea dată! Dacă, în SUA, spui că o persoană a stat la pușcărie o noapte nimeni nu este impresionat! Ei spun așa: dacă ai băut la volan, nu te putem lăsa liber pentru că există riscul să te urci din nou la volan sau poți face un alt lucru la fel de grav Așa că stai o noapte la închisoare până te trezești!
A deranjat, însă, tentativa de prezentare a situației drept o bagatelă. Mai grav mi se pare însă scandalul privind nereturnarea creditului din SUA. Acolo apare și o problemă de conștiință și de credibilitate. Dar, repet, cel mai rău au picat însă cei de la USR.
„Mandatul lui Marcel Ciolacu este unul de echilibru și stabilitate și sunt convins că acest mandat va continua și după Congresul PSD de anul viitor!”
La opt luni de la alegeri, PSD este pe val. Scorul partidul este, astăzi, undeva între 35 și 40 la sută. Se putea mai mult, domnule Dan Cristian Popescu?
Întotdeauna se poate mai mult dar se putea și mai puțin. PSD a crescut, astăzi, la 35-40%, ceea ce arată, până la urmă, managementul foarte bun al actualei conduceri, în frunte cu Marcel Ciolacu. Se știe că un partid, în primul an de opoziție, cunoaște un recul. Să ne aducem aminte de 2005 când, deși la alegerile din 2004 când PSD a obținut un scor de 28%, și a fost primul partid, după un an, scăzuse la 15%. Dacă luăm, astăzi, lucrurile în context, vedem o creștere substanțială și performantă care va continua. Este un moment bun, de reorganizare. Opoziția întotdeauna întărește partidele serioase. Noi vrem să ne reașezăm și să abordăm cu optimism următoarele runde de alegeri.
Mai mult, mandatul lui Marcel Ciolacu este unul de echilibru și stabilitate și sunt convins că acest mandat va continua și după Congresul PSD de anul viitor.
În acest moment, este PSD pregătit să preia Puterea? Practic, balanța stă în mîinile liderilor UDMR și ale minorităților, altele decât cea maghiară, care pot înclina decisiv balanța…
Depindem foarte mult de succesul unei moțiuni de cenzură și de modul în care se va raporta la situație președintele Iohannis. Noi vom depune moțiune de cenzură și sper ca aceasta să treacă. Însă, după acest moment, vom fi din nou la mâna președintelui Iohannis.
Un interviu realizat de Iulian Badea