Eurodeputatul Maria Grapini avertizează: “Administrațiile financiare naționale trebuie să adopte inovații digitale pentru creșterea eficienței și reducerea birocrației!”
Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre raportul votat recent în PE, la Strasbourg, care se referă la punerea în aplicare a cerințelor UE în privința schimbului de informații fiscale între statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit eurodeputatului Grapini, este extrem de important ca România să integreze, cât mai rapid, prevederile legate de schimburile de informații fiscale tocmai pentru a preveni evaziunea fiscală, pentru a proteja, până la urmă, mediul economic din România și pentru a proteja bugetul național, în contextul în care se știe, din statisticile existente, că la nivelul pieței interne există o evaziune fiscală majoră privind TVA.
“Orice decizie majoră la nivel european trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a logicii interguvernamentale care guvernează domeniul integrării europene, iar deciziile importante privind continuarea integrării în privința schimbului de informații fiscale trebuie luate întotdeauna cu respectarea tratatelor, a competențelor naționale, a suveranității naționale în domeniul fiscal și al impozitării. Vreau să fie clar: toate lucrurile, de la stabilirea taxelor și impozitelor, impozitul pe dividende, pe profit, și contribuțiile pe sănătate, pe șomaj, sunt de competență națională. Am vrut să subliniez acest lucru pentru că încă mai aud în spațiul public că, spre exemplu, nu ne lasă UE să scădem TVA sau să punem TVA diferențiat pe grupe de produse!”, a punctat Maria Grapini care, în context, a reiterat faptul că administrațiile fiscale naționale au nevoie de sprijin considerabil în privința infrastructurii și a resurselor umane.
Mai mult, europarlamentarul umanist a menționat că administrațiile fiscale naționale trebuie să adopte fără rezerve inovații digitale având în vedere potențialul acestora de a duce la o alocare mai eficientă a informațiilor și de a reduce costurile de conformitate și, evident, birocrația inutilă.
“Astăzi, există o birocrație alarmantă, dacă ne raportăm la relația dintre întreprinzător sau cetățean și administrația fiscală. Din păcate, și aici, România a rămas în urmă. Este obligatoriu ca informațiile să se transmită între instituții iar cetățeanul să nu mai fie plimbat de la o ușă la alta, de la un ghișeu la altul. Acest raport trebuie să stea pe masa Guvernului. Mai mult, reglementările privind piața internă – și o spun acum ca și vicepreședinte al comisiei pentru Piață Internă a PE – trebuie să se aplice în toate statele membre și România este, din nou, Cenușăreasa în privința aplicării acestor reguli care ar putea să ajute la creșterea eficienței, scăderea costurilor și a birocrației!”, a conchis Maria Grapini.