Scandal uriaș: Guvernul vrea să impună certificatul verde COVID-19 pentru cadrele medicale. Sindicatele din Sănătate se revoltă şi cer retragerea proiectului!
Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţă după ce România a trecut marţi de pragul de 11.000 de cazuri noi. Pe ordinea de zi ar putea fi inclus şi proiectul Ministerului Sănătăţii privind impunerea certificatului COVID-19 obligatoriu pentru cadrele medicale. Fie se vaccinează, fie se testează contra COVID-19, în caz contrar contractul de muncă le este suspendat, iar după 30 de zile pot fi concediaţi.
Guvernul a pregătit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul verde COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.
Conform documentului MS, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.
Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
“Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, declara Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.
Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.
În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.
După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.
Sindicaliştii de la Cartel Alfa susţin că vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi reprezintă o acţiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități.
„Prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.
CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.
Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:
– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;
– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:
organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,
congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,
măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,
ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);
în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;
– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.
Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!
Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.
Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!”, se arată în comunicatul sindicaliştilor din Sănătate.
”Aţi mai văzut vreodată un general care, în plin război, îşi înjumătăţeste cu bună ştiinţă armata? Dacă nu, aveţi acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu localităţi care intră sub cod roşu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîţu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unităţile sanitare publice şi private, sub ameninţarea cu suspendarea şi apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada: fie a vaccinării anti-COVID; fie a trecerii prin boală în ultimele şase luni; fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajat”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia anunţă că, ”peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajaţii din sănătate (oameni care ţin să le fie respectat dreptul constituţional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut”.
”Cu alte cuvinte, domnule ”general Cîţu”, vei reuşi să-ţi înjumătăţeşti singura ”armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4! Când ştii că ATI-urile sunt pline! Când ştii că nu ai personal medical suficient iar cel existent este hăituit deja de un an şi jumătate de criză sanitară! Când rata de infectare creşte vertiginos de la o zi la alta! Când eşti conştient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care ţi-ai dorit din răsputeri să fii ales preşedinte), tocmai a desfăşurat un congres cu 5000 de oameni prezenţi sub acelaşi acoperiş, sfidând orice lege şi orice bun-simţ”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia anunţă că vor lupta împotriva proiectului.
”Sanitas nu se va mulţumi cu declaraţii publice ci îşi asumă să folosească în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege”, a mai transmis Sanitas.
La rândul lor, sindicaliştii TESA din Sănătate cer gratuitatea testelor pentru Covid 19, pentru întreg personalul din sănătate.
”Uniunea TESA va transmite Ministerului Sănătăţii în termenul legal această solicitare ,în conformitate cu prevederile legale privind actele normative aflate în transparenţă decizională. Acest proiect este o încercare de legiferare a concedierii personalului medical sănătos, apt de muncă, cu studii superioare (medici şi asistente medicale) sau cu studii medii şi înalt calificat. În plus, este vorba despre suspendarea contractelor de muncă într-un domeniu în care, la nivel naţional, există deja deficit de personal”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia apreciază că se creează deci segregarea personalului medical pe criteriul vaccinării: se concediază personal nevaccinat/fără test RT-PCR pentru a angaja în loc personal vaccinat/testat.
”Este vorba deci despre un proiect de lege abuziv! Segregarea poate fi eliminata prin asigurarea gratuităţii testelor pentru depistarea Covid 19 pentru personalul care lucrează în sănătate, în primul rând”, au mai precizat sindicaliştii.