Raport incendiar: Coreea de Nord poate produce mai mult uraniu decât în prezent!

Coreea de Nord poate obține uraniul necesar pentru arme nucleare la fabrica de la Pyongsan, iar imagini din satelit cu deșeuri stivuite sugerează că țara poate produce mult mai combustibil nuclear decât în prezent, potrivit unui nou studiu citat de Reuters.

În ciuda unui moratoriu din 2017 privind testele cu arme nucleare, Coreea de Nord continuă să își construiască arsenalul, iar anul acesta pare să fi repornit un reactor unde care se crede că produce plutoniu pentru arme nucleare.

Potrivit unui studiu publicat în octombrie în revista Science & Global Security de cercetătorii de la Universitatea Stanford University și de la o companie de consultanță minieră din Arizona, Coreea de Nord este capabilă să mărească producția și nu are nevoie de alte fabrici de uraniu.

„Coreea de Nord pare să aibă o capacitate de procesare (a uraniului – n.r.) mult mai mare decât folosește în prezent”, se arată în raport. „Asta înseamnă că poate produce cantități mult mai mari de uraniu natural procesat dacă dorește.”

Fabrica de uraniu de la Pyongsan și mina de uraniu de unde se alimentează sunt singurele surse de minereu de uraniu recunoscute public ale Coreei de Nord, potrivit analizei.

Alte imagini din satelit arată că Coreea de Nord construiește o extindere la reactorul nuclear de la Yongbyon, despre care analiștii afirmă că poate fi folosit la producerea de uraniu pentru arme nucleare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.