Pe 1 Decembrie, Ușile Teatrului Național din București rămân deschise!

În zi de Sărbătoare, la Teatrul Național din București ușile rămân deschise pentru public. Teatrul va putea fi vizitat iar cei care aleg această dată, de 1 Decembrie, vor avea ocazia de a participa la vizita cu numărul 1000!

Tururi ghidate, proiecții pe fațada teatrului, versuri în rostiri nemuritoare și o invitație, online, la meditație asupra unor momente importante din istoria recentă, alcătuiesc programul zilei de 1 Decembrie 2021 la TNB.

Din 2015 și până în prezent, proiectul Tururi ghidate a atras zeci de mii de participanți. A pornit din dorința de a familiariza publicul cu fața nevăzută a celui mai mare teatru din România și din SE Europei, așa cum se înfățișează Teatrul Național din București după reconfigurare și reabilitare. Tururile ghidate reprezintă un adevărat punct de atracție în calendarul TNB, pentru cei ce vin să vadă clădirea în interior, unde au ocazia de a descoperi locuri inaccesibile altminteri și să afle o mulțime de lucruri interesante despre viața teatrului de azi și de ieri.

Avem în vedere faptul că, dintre 6 directori care au definit, după 1969, strategia TNB și s-au concentrat, cu implicare, pe dezvoltarea Naționalului,  doar doi dintre ei și-au asumat și vocația de ctitori. Atunci când Radu Beligan a fost numit director la Național, șantierul noului TNB nu era finalizat. Când Ion Caramitru a venit director la TNB, în urma unui concurs, teatrul trebuia reconsolidat şi reimaginat, transformat într-un teatru al prezentului, la standardele secolului XXI. Detalii veți afla venind la teatru, de la ghidul dumneavoastră. 

Tururile au început încă din timpul reconstrucției, de ziua Meșterului Beligan (14 decembrie 2013), atunci când a fost finalizată refacerea Sălii Studio și a avut loc premiera cu Bârfe, zvonuri și minciuni. Dintre numeroasele momente ce au marcat acești 8 ani amintim câteva vizite: a Prințului Charles, ale directorilor de teatre din România și din străinătate, ale unor ambasadori în România, ale profesorilor de limba română etc. Printre vizitatori s-au aflat și numeroși tineri – studenți la arhitectură, regie, scenografie, actorie, elevi ai școlilor și liceelor bucureștene etc.

TNB va fi prezent în ziua de 1 Decembrie și în mediul online, unde se va difuza, pe canalul de Youtube al TNB, una dintre cele mai incitante conferințe din ciclul bine-cunoscut, expunerea susținută de Ion Caramitru pe 18 februarie 1992 în Grand Commitee Room din cadrul Camerei Comunelor din Londra, cu titlul atât de sugestiv: „Limitele așteptării”. La TNB, această conferinţă a fost susţinută la puţin timp după intrarea României în Uniunea Europeană, pe 28 ianuarie 2007.

La intrarea în Sala Ion Caramitru vor răsuna versuri din lirica eminescienă, în rostirea unor mari actori ai primei scene: George Vraca, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Calboreanu, Leopoldina Bălănuță, Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu, iar pe fațada de pe turnul scenei TNB  vor fi proiectate fotografii ale marilor actori și peisaje naturale minunate din România, secvente extrase din filmul România neîmblânzită, care a obținut în 2018, Delfinul de aur la Cannes, la categoria „Cel mai bun film despre natură, mediu și ecologie” în cadrul Festivalului internațional Corporate Media & TV . Premiera filmului a avut loc la TNB.

De Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2021, Teatrul Național „I.L.Caragiale” oferă celor interesați Tururi ghidate GRATUITE, la orele 12:00,15:00 și 18:00 (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii).

 Numărul maxim de vizitatori pentru 1 tur este de 15 persoane.

Înscrierile se pot face între orele 10.00-18.00 la telefon 021.314.71.71 (Agenția de bilete a TNB).

Punct de întâlnire pentru tururile ghidate: în fața Agenției de bilete din foaierul Sălii „Ion Caramitru” a TNB. Accesul doar pe bază de certificat verde. Purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul vizitei.

 Publicul este rugat să se prezinte cu un sfert de oră înainte de ora aleasă pentru vizitarea teatrului. Detalii pe www.tnb.ro la secțiunea calendar.  

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.