Eurodeputatul Maria Grapini cere clarificări Comisiei Europene în privința îngrădirii dreptului, în pandemie, la liberă exprimare al cetățenilor și mass-mediei
Îngrădirea dreptului la libera exprimare al cetățenilor și mass-mediei, în contextul pandemiei de COVID-19, a reprezentat una dintre îngrijorările europarlamentarului umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, care a adoptat, în numeroase luări de cuvânt în plenul PE, dar și la nivel national, poziții ferme față de încălcarea acestui drept fundamental.
În context, eurodeputatul Grapini a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe marginea acestui subiect extrem de important.
Concret, Maria Grapini a avertizat că, din cauza pandemiei de COVID-19, s-a ajuns la îngrădirea dreptului la liberă exprimare a cetățenilor și mass-mediei, un exemplu fiind România.
Deși subiectele sunt referitoare la pandemia de COVID-19, iar canalele TV din România difuzează materiale care au la bază informații oficiale din mai multe state, printre care Israel, Marea Britanie și SUA , Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat mai multe canale TV. Potrivit europarlamentarului umanist, toate aceste sancțiuni reprezintă un mijloc de presiune în direcția cenzurii și autocenzurii, în ciuda faptului că materialele difuzate sunt puncte de vedere oficial exprimate, din alte state, în foruri decizionale ale acestora, audieri ale unor medici, studii făcute și prezentate de medici, precum și cazuri concrete, oficial, raportate în alte țări.
Astfel, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarele întrebări:
- Care este opinia Comisiei cu privire la îngrădirea dreptului la libera exprimare, în contextul pandemiei COVID-19?
- Având în vedere lupta noastră pentru susținerea libertății și pluralismului mass-mediei în UE, nu consideră Comisia că cetățenii și mass-media nu trebuie cenzurați, indiferent de opinia avută?
- Cum are de gând Comisia să combată cenzura presei prin recurgerea nejustificată a instituțiilor naționale la acțiuni de sancționare, pentru a reduce la tăcere jurnaliștii și cetățenii?
Vicepreședintele Comisiei Europene pe Valori și Transparență, Vera Jourova, i-a răspuns, în numele Comisiei Europene, europarlamentarului Grapini. Potrivit Verei Jourova, Comisia Europeană a recunoscut că această criză, provocată de pandemia de COVID-19, a generat riscul ca unele măsuri naționale de combatere a „infodemiei” să poată fi utilizate ca pretext pentru a submina drepturile și libertățile fundamentale în Uniune. Ea a explicat că măsurile de combatere a COVID-19 sunt o responsabilitate națională, iar Comisia nu este în măsură să intervină în această chestiune.
Potrivit înaltului oficial european, în limitele competențelor sale, Comisia își menține angajamentul ferm de a asigura respectarea libertății de exprimare, întrucât aceasta stă la baza unor societăți libere, democratice și pluraliste. Măsurile restrictive, a mai spus Vera Jourova, ar trebui să fie justificate și proporționale, Comisia condamnând, astfel, orice acțiune care subminează, în mod nejustificat, acest drept, urmând să monitorizeze acțiunile relevante ale statelor membre.
În opinia vicepreședintei Comisiei Europene pe Valori și Transparență, Comisia a invitat statele membre să își intensifice eforturile pentru a se asigura că jurnaliștii pot lucra în condiții de siguranță și în condiții adecvate, precum și să recunoască mass-media de știri ca serviciu esențial. Mai mult, în cadrul Planului de acțiune pentru democrația europeană, Comisia a adoptat o recomandare privind siguranța jurnaliștilor și lucrează la o inițiativă separată pentru a aborda litigiile abuzive împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor. De asemenea, oficialul european a menționat că se pregătește o lege privind libertatea mass-mediei pentru a spori transparența, independența și responsabilitatea în ceea ce privește acțiunile care afectează libertatea și pluralismul mass-mediei.
„După cum a remarcat Comisia, în răspunsul său la întrebarea cu solicitare de răspuns scris, statele membre ar trebui să se asigure că politicile și procedurile lor administrative protejează pluralismul mass-mediei și nu interferează în mod negativ cu obligația lor de a asigura un ecosistem mediatic liber, independent și divers. Atunci când limitează dreptul la libertatea de exprimare, statele membre trebuie să respecte drepturile fundamentale prevăzute în legislația lor națională și în instrumentele internaționale, inclusiv Convenția europeană a drepturilor omului”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini de către vicepreședintele Comisiei Europene pe Valori și Transparență, Vera Jourova.