Europarlamentarul Maria Grapini pune “punctul pe i”: România, ultimul loc din UE la capitolul digitalizare! Digitalizarea administrației publice, o prioritate!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a vorbit, la Radio Timișoara, despre importanța procesului de digitalizare la nivel european, în special în cazul României.
În calitatea sa de vicepreședinte al comisiei IMCO (piață internă și protecția consumatorului), eurodeputatul Grapini, a precizat că, săptămâna trecută, în această comisie, s-a dezbutăt un raport foarte important, și anume, instituirea programului de politică pentru 2030: drumul către deceniul digital.
„Ca raportor, am analizat propunerea venită și mă gândesc, în această calitate, să depun amendamente și să negociez cu celelalte grupuri din perspectiva impactului pe care îl vor avea măsurile introduse. Este important să facem digitalizare însă trebuie să ne gândim ce procent dintre cetățenii europeni au competențe privind digitalizarea și, mai ales, ce posibilități au IMM-urile să treacă la o digitalizare de sută la sută”, a precizat europarlamentarul umanist, care a adăugat că, prin această propunere de directivă, se stabilesc obiective digitale concrete până în 2030.
Potrivit Mariei Grapini, transformarea întreprinderilor va depinde de capacitatea lor de adaptare cu ajutorul noilor tehnologii digitale, la toate nivelurile, inclusiv în privința unor domenii rămase în urmă precum ecosistemele industriale și cele de servicii.
„Acesta este, de altfel, motivul pentru care, până în anul 2030, ținta este ca minimum 75% dintre întreprinderile europene să folosească servicii de tip digital, și anume, volumele mari de date și inteligența artificială, iar peste 90% dintre IMM-urile europene trebuie să ajungă cel puțin la un nivel de bază, de intensitate digitală.
Așa cum am spus, la fiecare modificare de directivă și regulament, trebuie să facem aceste modificări în ritmul suportabilității celor mai slabi, din punct de vedere al capitalului pe care pot să îl investească, și mă refer acum la IMM-uri. Trebuie ținut cont că, din nefericire pentru România și alte state din Est, puterea economică, puterea de capitalizare, este mai redusă și este clar că nu pot ține ritmul dacă ștacheta este ridicată prea sus”, a avertizat eurodeputatul Grapini.
De asemenea, Maria Grapini a punctat că este foarte important pentru România ca, până în anul 2030, să dispună, la nivelul administrației publice, de o infrastructură a serviciilor digitale.
“România se află, din păcate, pe locul 27, ultimul la nivelul UE, în privința digitalizării. Trebuie ca și administrația publică din România să treacă printr-un proces de digitalizare și asta ar ajuta foarte mult cetățeanul, investitorul, și ar reprezenta o reducere a costurilor la nivelul cetățeanului și al întreprinzătorului. Și ar trebui să începem cu administrațiile locale și cele centrale, care ar trebui să facă investiții din bugetul național, dar și din cel al UE, pentru digitalizare. Mai mult, IMM-urile, prin accesarea digitalizată a tuturor instituțiilor cu care interacționează, pot să investească și să facă digitalizare și în propria companie”, a conchis europarlamentarul umanist.