Apărarea drepturilor femeilor, o prioritate pentru ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Nu trebuie să se mai lupte cu inegalităţi sau abuzuri”

Share:

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, s-a întâlnit joi cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizaţii care militează pentru drepturile femeilor în România.

Gabriela Firea a dezbătut despre principalele probleme cu care se confruntă femeile din România în prezent.

„Femeile au aceleaşi drepturi cu bărbaţii! Femeile nu trebuie să se mai lupte cu inegalităţi sau abuzuri. Apăr drepturile femeilor din România şi vin cu măsuri concrete pentru a elimina stereotipurile. Am avut o întâlnire cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizaţii care militează pentru drepturile femeilor din România, Centrul FILIA, Asociaţia Front, Asociaţia Sexul vs. Barza, Asociaţia Plural, Asociaţia E-Romnja şi cu Doina Pârcălabu, secretar de stat şi Luminiţa Popescu, preşedinte Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Am dezbătut proiectele concrete la care lucrăm acum”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Printre problemele discutate s-a numărat echilibrarea ponderii femeilor la locul de muncă, ministrul subliniind că autorităţile vor să stabilească cote de gen în rândul angajaţilor, după modelul implementat deja în alte state europene.

„Începem cu numărul posturilor destinate femeilor în structurile de conducere ale instituţiilor şi companiilor publice. Discutăm cu Ministerul de Finanţe proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice”, a explicat Gabriela Firea.

Potrivit Agerpres, Ministrul Familiei vrea să se intervină punctual şi pentru accesul pe piaţa muncii a femeilor trecute de 40 de ani sau care au mai mult de trei copii acasă, deoarece există angajatori care au temerea că munca acestor femei nu va mai fi la fel de productivă din cauza grijilor şi a problemelor de acasă.

„Lucrăm la proiecte pentru sprijinirea companiilor care angajează femei peste 40 de ani”, a punctat ministrul Familiei.

Gabriela Firea a adăugat că sunt analizate măsuri concrete pentru recunoaşterea ca stagiu de cotizare a perioadei de creştere a copilului şi nu este neglijată nici problematica hărţuirii femeilor la locul de muncă, în acest sens având loc deja întâlniri cu sindicatele pentru a completa legislaţia.

„Am reiterat angajamentul meu pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. În ultimele luni, s-au făcut paşi importanţi pentru protecţia femeilor abuzate. În curând, agresorii vor fi monitorizaţi prin intermediul unor brăţări electronice pentru a nu se mai apropia de victime, încălcând ordinele de protecţie. În paralel, reţeaua de locuinţe protejate îşi dovedeşte utilitatea. Multe victime sunt ajutate să treacă peste traume şi să înceapă o nouă viaţă departe de agresori. Nu ne oprim aici. Am dezvoltat o nouă strategie naţională privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţa domestică pentru următorii cinci ani. Această strategie ne va ajuta să putem obţine fonduri nerambursabile din actualul exerciţiu financiar european pentru aceste proiecte”, a mai scris Gabriela Firea pe reţeaua de socializare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.