Deschiderea micro-expoziției „Eduard Hübsch și soția sa, Elena”, exponatul lunii februarie 2022, la Muzeul Național de Istorie a României
În preajma Dragobetelui, Muzeul Național de Istorie a României dedică evenimentul din februarie 2022 al seriei „Exponatul lunii”, unui cuplu – Eduard și Elena Hübsch.
Eduard Hübsch (1831, Trenčín, Imperiul Habsburgic/azi, Slovacia – 1894, Sinaia) este cunoscut publicului ca violonist, compozitor și dirijor, inspector al muzicilor militare între 1867-1894 și dirijor al orchestrei Teatrului Național din București între 1880-1893, cel ce a compus muzica imnului „Trăiască Regele”, imnul național al României din 1881 până în 1947. Soția lui, Elena Băjescu, a avut deasemenea, preocupări artistice, fiind poetă.
Proiectul expozițional oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi piese din patrimoniul muzeului – expuse acum pentru prima oară – privindu-i pe cei doi: un portret înrămat al lui Eduard Hübsch, o carte scrisă de regina Elisabeta și purtându-i autograful, dăruită Elenei Hübsch în octombrie 1887, când a fost invitată la Castelul Peleș pentru a recita poezii de-ale sale, și câteva scrisori din corespondența soților Hübsch, ce oferă o imagine asupra vieții lor de familie și dezvăluie, în ceea ce îl privește pe Eduard Hübsch, un logodnic și apoi un soț foarte îndrăgostit.
Micro-expoziția va fi accesibilă publicului începând de astăzi, 18 februarie, până pe 1 martie 2022, la Muzeul Național de Istorie a României și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.