Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, veștile așteptate de milioane de români: „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

Share:

Alexandru Rafila are vești bune privind pandemia de Covid. Ministrul Sănătății spune că, în următoarele trei săptămâni, România va ajunge la un număr de cazuri cu doar trei cifre, în condițiile în care acum avem peste 7.000 de infectări zilnice.

„Aşa cum observaţi, trendul descrescător se menţine. Înregistrăm o scădere a numărului de decese. Numărul cazurilor din ATI e cantonat în jurul a 1.100 de persoane. E un număr important.

Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor. Lucrul care este mai relevant pentru noi se referă la media săptămânală a cazurilor de deces. Media săptămânală în valul patru 473. Cea mai mare în acest val a fost de 128 de decese.

Am intrat pe un trend descrescător. Rata de pozitivitate a scăzut de la 30% la sfârşitul lunii ianuarie la 19,5% , o scădere semnificativă.

Peste 95% din totalul îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Omicron. Această evoluţie va încheia şi acest cinci val. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute. În ceea ce priveşte ATI, ar fi scăderea sub 50% a paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri ATI. Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător.

În următoarele trei săptămâni o să ajungem la un număr de cazuri doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Nu ne punem problema unui val 6. E vorba despre imunitate la nivelul populaţie, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală.

Cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea la utilizarea măştii în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate.

Săptămâna trecută am aprobat ordinul de constituire a unui comitet consultativ cu reprezentanţii acestor industrii. Măsurile trebuie luate concertat. Ne dorim să avem un calendar clar care să ţină cont de nişte indicatori clari”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu scăderea numărului de internări din spital. Aşteptăm să intre într-o scădere constantă. Nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări.

Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. (…) Dacă scoţi toate măsurile odată, există un risc de rebound (de reîntoarcere). Nimeni nu îşi doreşte lucrul ăsta

Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a adăugat Alexandru Rafila.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.