Analiștii economici trag un semnal de alarmă: Indicatorul de încredere macroeconomică, scădere semnificativă în februarie!
Analiştii CFA România şi-au redus anticipaţiile de creştere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%, iar pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă, conform unui comunicat al organizaţiei.
„Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus cu aproape un punct procentual faţă de exerciţiul anterior. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 45,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 10,5 puncte. Această situaţie a fost cauzată de evoluţia componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro.