Europarlamentarul Maria Grapini pune „punctul pe i”: Românii nu trebuie să suporte taxe și impozite noi și majorate, dacă nu le cresc veniturile!
![SD](https://cronicaromana.net/wp-content/uploads/2021/09/SD-1024x538.png)
maria.grapini@europarl.europa.eu
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, i-a liniștit pe români într-o intervenție la Antena 3, în sensul că PNRR pune un accent deosebit pe coeziunea socială. Eurodeputatul a menționat faptul că românii nu trebuie să suporte taxe și impozite noi și majorate, dacă nu le cresc veniturile!
„Vreau să reamintesc că, în Planul de Reziliență, sunt 177 de miliarde care se dau pentru coeziune socială. Coeziunea socială nu înseamnă taxe mai mari, ci înseamnă că, în cazul în care trebuie să punem o taxă în plus sau să trecem la un alt sistem de impozitare, să identificăm sursele de creștere a veniturilor pentru ca noile taxe raportate la veniturile pe cap de locuitor să nu fie mai mari. Este nevoie, în special, de o mai bună coeziune și știm că, din păcate, România se află pe penultimul loc la aceste venituri”, a punctat Maria Grapini.
Potrivit eurodeputatului Grapini, deși PNRR a fost făcut de fostul Guvern, actualul Guvern a cerut un studiu la Banca Mondială pentru a vedea, în cele mai mici detalii, dacă prevederile acestuia se pot aplica (de la pensii, salariul minim, taxe etc).
În context, europarlamentarul umanist a atras atenția administrațiilor locale care „se grăbesc să pună impozite și taxe mărite pentru că, altfel, nu le iese bugetul”, cum este cazul Timișoarei care are o groază de datorii. Cel mai simplu mod este să crești impozitul pe locuințe, pe mașină, pe parcare ș.a.m.d, a mai spus Maria Grapini, care a adăugat, în context, că reglementările europene spun foarte clar că PNRR trebuie să ducă la o creștere a coeziunii sociale și nu la o scădere a acesteia.
„Putem să schimbăm sistemul de impozitare -eu m-am gândit să scadem costul pe salarii- dar, repet, nu trebuie să afectăm nivelul de trai al oamenilor. Asta este linia dată de Comisia Europeană. Această pagină din PNRR, prezentată de dvs, este, din păcate, reală, și a fost introdusă fără o analiză judicioasă, cu toate părțile implicate, inclusiv cu mediul de afaceri, segmentul pensionarilor etc și, acum, actualul Guvern trebuie să scoată, cum se spune, castanele din foc”, a completat eurodeputatul.
Susținând însă că există căi de ieșire, în sensul rezolvării acestei situații, lucru confirmat, în această săptămână, la Strasbourg, și de vicepreședintele Comisiei Europene. Maria Grapini a precizat că deja cinci state membre ale UE au luat bani din PNRR.
„M-aș bucura, în virtutea transparenței, să aflăm câți bani a luat din PNRR și România. Spania a luat bani din decembrie anul trecut. Noi am întârziat însă cu depunerea dosarului. Mai sunt 17 miliarde nefolosite, care au fost alocate post-Covid. Și fac apel la Guvern, să se ducă spre acești bani!”, a conchis eurodeputatul Grapini.