Nicușor Dan pune „punctul pe i”: Numărul locurilor de parcare plătită trebuie să crească de la 10.000 la 100.000!
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susține că numărul locurilor de parcare plătite trebuie să crească de la 10.000, cât este în prezent, la 100.000. De asemenea, primarul a abordat problema traficului rutier din Bucureşti şi prin prisma funcţionării reţelei de transport public.
Nicuşor Dan spune că Primăria Generală, dar şi locuitorii Bucureştiului, se confruntă cu un cerc vicios în ce priveşte traficul rutier, care provine din faptul că bucureştenii merg foarte mult cu maşina, neavând încredere în eficienţa transportului în comun, iar funcţionarea transportului public este mult îngreunată de numărul mare de maşini, care fac ca deplasarea să fie lentă şi de multe ori impredictibilă.
„E un cerc vicios: Avem străzile pline de mașini pentru că oamenii nu au încredere în transportul public, iar transportul public nu funcționează optim pentru că străzile sunt pline de mașini. Din 1989 până acum s-au cumpărat 17 tramvaie noi, acum am semnat pentru 100 de tramvaie, care costă 200 de milioane de euro, bani pe fonduri europene. În momentul când taxezi parcarea și oferi condiții în mijlocul de transport, stimulezi oamenii să se urce în mijlocul de transport. Autobuze electrice: până la sfârșitul anului 2023, suntem cu procedura de achiziție deschisă. Până la sfârșitul lui 2023 o sa avem cele 100 de autobuze electrice.”, a spus Nicuşor Dan la TVR.
Dan a precizat marți că, potrivit legii, pentru a taxa un loc de parcare, acesta trebuie să fie amenajat.
În acest sens, în şedinţa de Consiliu General de miercuri urmează să fie aprobat un proiect prin care vor fi alocate două milioane de lei Companiei Municipale Parking.
„Este nevoie de o decizie politică pentru a taxa parcarea. Ce este în neregulă în momentul de faţă este că faptul că avem aproximativ 10.000 de locuri de parcare plătite în Bucureşti – câteva subterane şi marea lor majoritate supraterane -, dar lângă aceste locuri plătite există locuri de parcare gratuite. Şi atunci, puţini oameni parchează în locurile plătite şi toată lumea se duce pe străduţe şi parchează. Chiar mâine avem o şedinţă de Consiliu General. Aprobăm două milioane de lei pentru studii şi pentru trasarea acestor locuri de parcare, astfel încât să extindem considerabil numărul de locuri de parcare plătite din zona centrală. Trebuie să ajungem de la 10.000 la 100.000 (n.r. de locuri de parcare)”, a declarat Nicuşor Dan.
Domnule Primar, trebuie sa scoateti din oras toate harburile (pardon masinile) parasite care ocupa locurile de parcare si pe care primaria se face ca nu le vede abandonate pe strazile Bucurestiului, toate vechiturile de masini care ocupa locurile de parcare atribuite acum zeci de ani celor care acum sunt pensionari si care pentru o taxa derizorie pentru parcarea de resedinta isi tin vechitura pretioasa din tinerete, asa, doar ca amintire, desi e casabila sau cel mult face 2 drumuri cu ea in week-end si polueaza mai rau ca un tractor din vremea comunista. Iar tinerii care se muta in bloc si care au masina de serviciu sau masina de familie (care nu e un lux, e necesara) ei nu au unde parca. Si uite asa ati rezolvat si locurile de parcare si poluarea… Despre mersul cu metroul, tramvaiele, autobuzele… nu e luna in care sa nu ia foc vreunul, majoritatea fara clima, murdare, aglomerate si nesigure nu cred ca aveti vreo sansa sa ne convingeti sa le folosim. Dvs. le folositi, va simtiti ok in ele? Si faceti parcari, sunt inca destule spatii care se pot amenaja frumos fara a decima spatiile verzi. Sunt trotuare de cate 4 m latime care se pot micsora si crea locuri de parcare foarte usor si fara cine stie ce costuri, totul e sa se vrea. Dar ce spun eu… va invit sa vizitati Bucurestiul de la un capat la altul pe jos si cu miloacele de transport in comun si sigur veti vedea altfel lucrurile, mai ca cetatenii de rand ai orasului… Solutii sunt si chiar la indemana, totul e sa aveti discutii cu cetatenii, nu veniti cu solutii gasite in birou si rezolvari „din pix” ca nu vor functiona. La cum s-au incins spiritele pe retelele de socializare cu privire la multiplicarea si marirea taxelor de parcare, ma tem ca intindeti coarda cam mult pe partea asta, iar cu problema poluarii, problema pentru care primim amenzi din partea UE pe care tot noi cetatenii le platim, refuzati sa luati masuri si sa va aliniati normelor UE si sa respectati Constitutia Romaniei – articolele 34 si 35…. De ce?