Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, mesaj tranșant către Raed Arafat: Structura SMURD este utilă în caz de accidente și descarcerări!

Share:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre relaţia sa cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, explicând că nu este în conflict cu acesta. Rafila a ţinut să arate că o intervenţie medicală de urgenţă „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie”.

„Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Problema pe care vreau să o lămurim de la început este să încercăm să depersonalizăm legarea… instituţiile de persoane, pentru că noi suntem trecători sau, mă rog, cel puţin la mine mă refer. Nu e vorba de SMURD aicea, de UPU şi aşa mai departe. E o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi e o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Sunt de lămurit câteva lucruri. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, alături de alte 50 şi ceva de specialităţi medicale. Asta este situaţia şi ea trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă care nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie. Nu trebuie să se întâmple acolo această intervenţie. Chiar nu se întâmplă, pentru că sunt două servicii: un serviciu care se numeşte SMURD, care este al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care are ca şi echipaje paramedici, adică sunt pompieri care sunt instruiţi în acordarea primului ajutor. Şi există ambulanţa, care este o instituţie veche, cunoscută în România, care este profesionalizată medical, care are medici şi asistenţi medicali şi care ţine de Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de news.ro.

Rafila a explicat şi cum s-a ajuns ca intervenţiile de urgenţă să fie coordonate la nivelul altei structuri decât Ministerul Sănătăţii.

„Există o ordonanţă de prin 2014 de când domnul doctor Arafat s-a mutat la Ministerul de Interne… în momentul când dânsul s-a mutat la Interne a apărut această ordonanţă care spune că se face coordonarea operativă a ambulanţei şi a unităţilor de primiri urgenţe, ambele fiind însă finanţate integral de Ministerul Sănătăţii, să ne înţelegem. (…)  Eu înţeleg că lucrul ăsta este şi sunt întru totul de acord şi cu domnul doctor Arafat şi cu oricine apropo de necesitatea acestei coordonări operative într-o situaţie de urgenţă, dar în viaţa de zi cu zi nu se poate. Acolo, în ordonanţă scrie o chestiune pe care vă las pe dumneavoastră s-o apreciaţi. Spune aşa: ”Coordonarea operativă se desfăşoară în situaţii de urgenţă, până la revenirea la starea temporară de normalitate. Deci, acum, ca să înţelegeţi, noi doi ne aflăm într-o stare temporară de normalitate, normalitatea fiind de fapt starea de urgenţă. Da, deci este o formulare care, mă rog, din punctul meu de vedere, nu prea este logică”, a adăugat Alexandru Rafila, la Prima TV.

Ministrul Sănătăţii admite că „SMURD-ul este necesar,  absolut necesar”, dar consideră că această structură este utilă în caz de accidente, descarcerări, situaţii care necesită „echipaje specializate în rezolvarea problemelor care nu sunt neapărat de natură medicală”.

„Asta nu înseamnă că eu trebuie să subordonez şi Ambulanţa aceluiaşi sistem în mod curent, în condiţiile în care responsabilitatea privind finanţarea revine în totalitate Ministerului Sănătăţii. Adică ei desfăşoară diverse activităţi pe care le comandă cineva de care noi nu avem niciun fel cunoştinţă, nu suntem nici măcar informaţi şi trebuie să le decontăm. Eu cred că doar dacă ne uităm la Legea finanţelor publice sau la Legea răspunderii ministeriale, o să constatăm că aceste legi nu sunt aplicate în cazul acestor două structuri. Deci eu sunt de acord să colaborăm, nu e niciun fel de problemă legată de domnul doctor Arafat”, adaugă ministrul Sănătăţii.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.