Ministrul Muncii, Marius Budăi, merge până la capăt în privința eliminării inechităților din sistemul de pensii: Recalcularea tuturor pensiilor, până la finele lui 2022!
Marius Budăi, ministrul Muncii a venit cu explicații referitor la stadiul în care se află reforma recalculării pensiilor și eliminarea inechităților. Ministrul Muncii a vorbit din nou despre recalcularea pensiiilor și eliminarea inechităților: „La sfârșitul anului 2022 trebuie să avem legea gata”.
Ministrul Muncii Marius Budăi a explicat că se dorește păstrarea principiilor Legii 127, principiul de bază privind rezolvarea inechităților și, bineînțeles, dacă pe parcursul derulării consultanței cu Banca Mondială, chiar discuțiilor în paralel cu Comisia Europeană, și găsim aspecte pe care trebuie să le îmbunătățim, cu siguranță o vom face astfel încât să avem în sfârșit reforma mult dorită”, a explicat oficialul.
Ministrul Muncii a mai spus că: ”Nu ne gândim în esență, la schimbarea formulei de calcul, dar dacă găsim elemente de îmbunătățire și de a lua în calcul cât se poate din abilitatea sistemului de pensii, dar în primul și în primul rând prioritatea principală este rezolvarea inechităților din sistem” a spus Budăi și a adăugat că: ”La sfârșitul anului 2022 trebuie să avem legea gata.
În această perioadă, în paralel cu derularea activității de către Comisia Europeană, noi deja preluăm datele din dosarele de pensii, din toate dosarele de pensie aflate în arhivele caselor județene de pensii. Separăm stagiile de cotizare contributivă de stagiile de cotizare dublate. Separăm sporurile cu caracter permanent, de sporurile cu caracter nepermanent, astfel încât atunci când avem legea la final, să ne fie mult mai simplu și să nu mai dureze atât de mult acea recalculare”, a afirmat ministrul.
Marius Budăi a afirmat că: ”Am spus foarte clar când eram în opoziție că PSD și eu personal nu susținem creșterea vârstei de pensionare, pentru că noi, în primul rând, ar trebui să lucrăm foarte mult la creșterea speranței de viață și creșterea speranței de viață sănătoasă, după care, ulterior putem veni cu anumite discuții și analize.
Marius Budăi a vorbit despre un nou pachet de sprijin pentru pensionari și pentru cei cu venituri de până în 2.000 de lei care reprezintă în acest moment o categorie vulnerabilă: ”Din păcate, pensiile în România sunt mici. Situația la nivel mondial, nu numai în România, este foarte grea și atunci trebuie să fim proactivi și să sprijinim pe cât posibil cetățenii români. Acest sprijin este diferit de sprijinul cu voucherele electronice pe carduri. Este asemănător cu acel sprijin din luna ianuarie din pachetul social, o categorie mai largă de cetățeni, inclusiv persoanele cu dizabilități, inclusiv familiile monoparentale, pentru că, din punctul meu de vedere, să fii părinte singur să crești doi, trei copii este foarte, foarte greu. Și persoanele cu dizabilități nu trebuie uitate nici ele. Atunci categoria este mai mare, dar și seniorii României, care au venituri până la 1.500 de lei, este acel sprijin care se acordă în patru tranșe în acest an, în tranșe egale de câte 50 de euro sau de câte 250 de lei, care se acordă pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie”.
Pana refaceti inechitatile mariti puncul de pensiem ca asa zice Legea127/2019,macar cu diferenta de 26% ramasa de pe vremea lui Orban, care a dat numai 14% fata de 40% cat trebuia sa dea!Apropo, unde s-au dus acesti 26% nedati pensionarilor in 2020?In calitate de Ministru ne puteti lamuri !Domnule Budai respectati Legea Pensiilor!
Prin aplicarea deciziei dată de Curtea Constituțională a României, aplicarea indecilui de corecție, o singură dată, sa făcut o mare discriminare și diferență între Pensionarii. La calcularea pensiei de invaliditate, mi sa aplicat indecile de corecție de1. 07. La trecerea la pensie de drept nu mai am beneficiat de indiciile de corecție de 1.41 pentru calcularea punctului de pensie! Vă rog îndreptați discriminarea și diferența care a fost facuta!