Directorul general, George Mierliță, turează motoarele profitului la Romsilva. Indicatori depășiți la toate palierele, la Regia Națională a Pădurilor!
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva rămâne, în acest ocean al incertitudinii politice, sanitare și economice, o oază de stabilitate și profit. În ciuda uriașelor provocări ale pandemiei, actualul management al Romsilva, în frunte cu directorul general, George Mierliță, a reușit să mențină Regia la indicatori pozitivi. Este, practic, o continuitate a mandatului foarte bun realizat și de predecesorul lui Mierliță, Teodor Țigan.
La rândul său, George Mierliță a reușit, în doar șase luni de la preluarea mandatului de director general, să-și pună, la rândul său, amprenta unui management profesionist în cadrul programului perdelelor forestiere, a vânzării lemnului de foc către populație, a protejării pădurilor virgine, a reducerii ilegalităților din pădurile administrate de Romsilva, dar și a transparenței decizionale și a îmbunătățirii imaginii Regiei.
În ciuda unor diversiuni premeditate și agresive, cu scopul unic de a discredita Regia, venite pe filiera unor ONG-uri care s-au transformat în SRL-uri profitabile, Romsilva, prin cei peste 16.000 de angajați, a continuat să facă exact ceea ce au fost învățată: să protejeze pădurile proprietate publică a statului. Nu puțini pădurari au fost grav răniți sau, mai rău, și-au pierdut viața doar pentru că au refuzat să pactizeze cu infractorii!
Mai mult, în contextul socio-economic actual, a tensiunilor geopolitice apărute în proximitatea granițelor României, respectiv a conflictului ce se desfășoară în Ucraina, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a realizat și depășit indicatorii, atât față de aceeași perioadă a anului precedent, cât și față de indicatorii prevăzuți în Bugetul de venituri și cheltuieli aferent semestrului I al anului 2022.
Din analiza indicatorilor realizați în primul semestru al anului 2022, față de aceeași perioadă a anului precedent (a nu se uita faptul că rezultatele foarte bune obținute și în 2021 au fost realizate în timpul unei pandemii care afectase grav piața lemnului) și față de indicatorii aprobați prin Bugetul de venituri și cheltuieli la data de 30.06.2022, se pot desprinde următoarele concluzii:
1.Veniturile totale realizate la data 30.06.2022 înregistrează o creștere de 58,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv o depășire de 41,4% față de indicatorii aprobați în bugetul de venituri și cheltuieli (1.795.421 3 mii lei, la finele primului semestru 2021, față de 1.133.313 mii lei, la finele primului semestru 2021, în contextul în care indicatorii aprobați la primele șase luni ale anului 2022 erau de 1.270.000 mii lei).
2.Cifra de afaceri realizată la data 30.06.2022 înregistrează o creștere de 56,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv o depășire de 45,3% față de indicatorii aprobați în bugetul de venituri și cheltuieli (1.598.738 mii lei, în primele șase luni ale anului 2022, față de 1.020.650 mii lei, la sfârșitul primului semestru al anului trecut, în condițiile în care indicatorii aprobați de CA la primele șase luni ale acestui an erau 1.100.000 mii lei).
3.Profitul brut realizat la data de 30.06.2022 este în valoare de 408.440 milioane lei, de aproape șapte ori mai mare decât indicatori prevăzuți, în timp ce, în primul semestru al anului precedent, în plină pandemie, Regia, condusă pe atunci de Teodor Țigan, a înregistrat un profit de aproape 60 de milioane de lei.
Aceste realizări au fost posibile ca urmare a monitorizării riguroase a tuturor categoriilor de cheltuieli și a maximizării veniturilor. De menționat faptul că și și cheltuielile de personal au fost menținute sub indicatorii stabiliți de CA și anume 734.951 mii lei față de 792.600 mii lei.
După mandatul de succes al lui Teodor Țigan, cel al lui George Mierliță continuă în parametrii laudativi. Din fericire, la Romsilva performanțele manageriale sunt o normalitate! Important este, însă, ca factorul politic să lase profesioniștii de la Romsilva să-și facă treaba!
I.Badea