Europarlamentarul Maria Grapini a cerut, în PE, explicații privind tergiversarea amânării aderării României la Schengen: „Nu putem să avem, în UE, cetățeni de mâna a doua!”

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, avut, în cadrul lunii iulie, intervenții ferme, în plenul PE, pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

În prezența vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, comisar pentru relații interinstituţionale şi prospectivă, eurodeputatul Grapini, a întrebat, tranșant, dacă România va fi sau nu în Schengen.

Consiliul European ne-a informat aici că a pregătit o comunitate politică europeană. Vroiam să reamintesc că, din punct de vedere istoric, UE trebuia să fie o comunitate economică. Și ce facem pentru acest lucru, pentru oamenii din UE, pentru statele care au rămas în urmă, pentru regiunile care au nevoie de mai multă coeziune? Ce facem pentru cetățeni în privința crizei alimentare, ce facem cu criza energetică și vreau să mai întreb dacă avem sau nu o singură Uniune. Mai mult aștept un răspuns clar dacă România va fi sau în Schengen?”, a punctat Maria Grapini.

De asemenea, europarlamentarul umanist, i-a cerut, tot în PE, premierului ceh, Petr Fiala, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE, să pună capăt nedreptății privind menținerea României în afara Spațiului Schengen, deoarece doar în acest mod UE va deveni mai sigură și mai puternică!

“Nu putem să avem două Europe și anume Spațiul Schengen și Spațiul non-Schengen! Nu putem să avem cetățeni de mâna a doua și vă rog să nu mă decepționați ca și președinția franceză căreia i-am cerut acest lucru pentru că țara mea, România, îndeplinește condițiile tehnice de aderare din 2011. Mai mult, acest Parlament a votat, de mai multe ori, intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Vă cer, așadar, domnule premier să vă completați prioritățile și cu Uniunea Pieței Interne fără a mai avea două piețe interne și anume Schengen și non-Schengen”, a punctat eurodeputatul Grapini, care, în context, a avertizat în privința consecințelor fragmentării pieței interne.

De asemenea, Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședinte a Comisiei pentru Piață Internă a PE, a menționat că a cerut rezolvarea problemei aderării României la Spațiul Schengen la nu mai puțin de 16 președinții ale Consiliului UE.

“În ceea ce privește România, Bulgaria și Croația, ținem legătura cu aceste guverne și intenționăm să extindem Spațiul Schengen. Noi luăm în serios, ca și președinție, libera circulație a oamenilor, și sper că vom face progrese și în acest domeniu!”, i-a răspuns europarlamentarului român, premierul ceh.

Un răspuns similar l-a avut și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care, la rândul său, i-a răspuns Mariei Grapini că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.