Președintele Iohannis a declanșat lupta împotriva schimbărilor climatice!
Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la lansarea în dezbatere publică a raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, ocazie cu care a rostit o alocuţiune în care a subliniat importanţa tranziţiei către energia verde şi în România.
Klaus Iohannis arată că este implicat activ în eforturile naţionale şi internaţionale de combatere a schimbărilor climatice şi de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziţia climatică. Şeful statului a decis înfiinţarea unui grup de lucru care, în anul 2022, şi-a desfăşurat activitatea pe această problematică, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, sub coordonarea Departamentului Climă şi Sustenabilitate, iar raportul întocmit a fost lansat joi în dezbatere publică.
Format din experţi români din ţară şi din străinătate, grupul de lucru a identificat o serie de provocări la adresa României în contextul schimbărilor climatice, precum şi un set de măsuri pentru a răspunde eficient acestora. Câteva dintre idei au fost exprimate şi de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unui discurs.
„În această vară marcată de secetă și de valuri lungi de căldură excesivă, am avut dovezi clare că, pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecințe semnificative pentru oameni. Fie că vorbim despre efectele asupra sănătății publice și asupra biodiversității, fie că ne referim la afectarea producției agricole, la funcționarea sistemului energetic ori la reziliența sistemelor de transport naval și rutier, toate acestea sunt influențate de schimbările climatice și afectează, în final, întreaga societate”, şi-a început Iohannis alocuţiunea.
Raportul experților relevă că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore și afectează calitatea și durata vieții oamenilor. „Răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid și ferm, ținând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluție miraculoasă. Țara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere și partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea pe care o generăm.
Întreaga lume ̶ și România, evident ̶ caută soluții pentru a limita schimbările climatice și în acest sens apelează la oameni de știință și la experți”, a mai spus Iohannis.