Miza uriașă a decredibilizării Romsilva. Când “activismul de mediu” devine un business profitabil. De la Agent Green la controversații Tiberiu Boșutar și Daniel Bodnar și retur!

Strategia de decredibilizare a Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva prin tot felul de atacuri concertate la adresa managementului Regiei, atât de la nivel central, dar și la nivelul Direcțiilor Silvice, cu scopul evident, al timorării/ șantajării acestuia, sunt, deja, de notorietate.

Atacurile la adresa Romsilva reprezintă o „normalitate” din partea unor așa-zise ONG-uri de mediu, dintre care Agent Green a fost, mai mereu, vârf de lance. Mai mult, în ultimii ani, au apărut așa-ziși activiști de mediu (mai ales în zona Suceava) care au realizat, rapid, că scandalurile/manipulările/minciunile le pot aduce avantaje materiale. Și că, în unele cazuri, „activismul de mediu” poate deschide multe uși, în special media, dar și pot aduce bani buni.  Cazurile controversaților Tiberiu Boșutar și Daniel Bodnar care, de luni bune, reiau teza „defrișărilor pădurilor cu ajutorul pădurarilor și al șefilor de ocoale silvice”, sunt, de asemenea, de notorietate, în Suceava și nu numai. Presa locală îi cunoaște ca pe niște „cai breji” obsedați de notorietate și senzațional. Au fost scrise zeci de articole care i-au prezentat așa cum sunt.

În cazul lui Daniel Bodnar este vorba, printre altele, de un dosar privind infracțiunile de „acces ilegal la un sistem în formă continuată”, „operațiuni ilegale cu sisteme informatice”, „instigare la comiterea infracțiunii de acces ilegal la un sistem în formă continuată”, dar și „deținere de droguri de risc, fără drept, în vedere consumului propriu”. CV-ul lui Tiberiu Boșutar este, la rândul lui, extrem de stufos, și nu are, din păcate, nimic în comun cu activitatea unui activist de mediu! Relații cu interlopi, scandaluri, șantaj… Cei doi caută, disperați, uși deschise la nivel politic și media! Din păcate, mulți, animați, poate, de bune intenții, li le deschid!

Acuzațiile aduse de aceștia la adresa angajaților Direcției Silvice Suceava nu mai surprind pe nimeni. Este o „normalitate” care face parte din cotidianul cu care sunt nevoiți să se înfrunte silvicultorii. Ce este grav, alarmant, este faptul că toate această avalanșă de acuzații nefondate găsesc calea spre publicul larg prin intermediul unor posturi TV cu impact semnificativ.

Subiectul „defrișărilor” sau, mai nou, cel al „tăierilor rase” din pădurile României este unul care duce, invariabil, la o reacție vehementă, perfect justificată, a opiniei publice. Orice român vrea ca pădurile să fie protejate, apărate, iar cei vinovați de o asemenea crimă să plătească imediat, drastic, în fața Justiției. Aici nimic nu este de negociat și mass-media trebuie să ducă, fără nicio ezitare, un război total împotriva celor care atentează la pădurile României. Trebuie însă probe clare, indubitabile, nu diversiuni ale unor scandalagii de profesie.

Mai mult, nu am văzut ca atacurile/acuzațiile la adresa Romsilva să fie contracarate și de punctele de vedere (solicitate în prealabil!) ale unor reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava/Romsilva, ceea ce arată, foarte clar, că miza decredibilizării Romsilva și implicit a personalului silvic este fățișă.

În ciuda faptului că nu se solicită o reacție/punct de vedere și părții acuzate, au fost numeroase situații în care Romsilva/Direcția Silvică Suceava a demontat, ulterior, cu argumentele de rigoare, acuzațiile aduse. Din păcate, impactul demontării acestor acuzații este mult mai mic decât al acuzațiilor aduse (televiziunile uită să preia și punctele de vedere ale celor acuzați!)

Personal, ca jurnalist, am fost prezent în urmă cu câțiva ani la Ocolul Vama ( și acum aflat în vizorul Agent Green, Bodnar și Boșutar!) din cadrul Direcției Silvice Suceava, la o acțiune la care au participat inclusiv liderii Greenpeace care susținuseră, cu tărie, spre revolta opiniei publice, cum hectare de pădure fusese tăiată ilegal cu complicitatea, evident, a Direcției Silvice Suceava. Totul s-a dovedit, rapid, a fi o mare diversiune, și , din păcate, nici până astăzi reprezentanții Greenpeace nu și-au cerut scuze Romsilva pentru o miciună uriașă, perpetuată cu rea credință, în spațiul public. Există zeci de cazuri, de-a lungul anilor, în care acțiunile  Greenpeace și Agent Green  au fost demontate, cu argumentele de rigoare, de conducerea Romsilva. Departe de mine de a spune că la Romsilva lucrile merg perfect. Există, încă, numiri politice, incompetență, derapaje de la lege ale unor angajați.Cei vinovați au fost excluși, rapid, din sistem. Dar, în uriașa lor majoritate, cei peste 16.000 de angajați ai Regiei sunt dedicați nobilei profesii a apărării și protejării pădurilor. Să nu uităm niciodată că sunt silvicultori, și nu puțini, care și-au pierdut viața în lupta cu această blestemată mafie a hoților de lemn.

În ultimii ani, apărând pădurea, șase silvicultori au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 750 de ingineri silvici, tehnicieni și pădurari au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (anexe gospodărești, vehicule, etc.).

Mai mult, inducerea intenționată a confuziei, în rândul opiniei publice, privind așa-zisele „defrișări ilegale masive” care au loc inclusiv în parcuri naturale și naționale, administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, este, la rândul său, de notorietate! Evident, în disprețul adevărului și al unei realități care este vopsită (abil, pervers și intenționat!) în culori alarmiste. Vorbim, practic, de ani buni, de o serie de atacuri concertate, planificate în detaliu, tot mai agresive, la adresa Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva!

Voi repeta ceea ce am spus și în alte cazuri. Agent Green, Greenpeace, Bodnar, Boșutar, oricine va dori, cu adevărat, să protejeze pădurile va avea de partea sa orice jurnalist care se respectă cât timp anchetele/investigațiilor lor sunt imbatabile și nu niște diversiuni de doi lei. Din păcate, atacurile la adresa Romsilva.Strategia este clară: decredibilizarea Romsilva și a miilor de silvicultori onești care își fac datoria cu riscuri consistente. Un management slab, timorat, al Regiei Naționale a Pădurilor este ceea ce își doresc aceste entități fizice sau juridice.

De aceea, devine o prioritate absolută ca noul management al Romsilva, în frunte cu Daniel Nicolaescu, să ia atitudine în fața acestor atacuri tot mai agresive, tot mai tendențioase. Sarcina protejării imaginii miilor de silvicultori care își pun, în pericol, în fiecare zi viața pentru a proteja pădurile proprietate publică a statului este, până la urmă, o obligație!Pentru că Romsilva nu trebuie să rămână, și pe mai departe, în opinia unora, un simbol al stabilității și profesionalismului! Cunoscătorii știu de ce!

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.