Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, noi argumente concrete pentru aderarea României la Schengen

După intervenția tranșantă în plenul PE, europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a adus, și în cadrul unei intervenții televizate, argumente concrete pentru aderarea României la Spațiul Schengen!

Potrivit eurodeputatului Grapini, atât președintele Iohannis, în decembrie, în Consiliul European, dar și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în această săptămână, în Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), trebuie să meargă cu Regulamentul Schengen și cu Tratatul UE și, punctual, să spună foarte clar că România nu încalcă niciun punct din Regulamentul Schengen și nici din Tratat și ca atare aderarea la Spațiul Schengem este obligatorie, în contextul în care aceasta nu este „o favoare acordată țării noaste, ci un drept”.

„Așa cum a spus și vicepreședintele Comisiei Europene și mă bucur că și o colegă din Olanda a spus același lucru, și anume că disputele interne din interiorul unui stat membru să nu se mai reflecte în deciziile care trebuie luate, tehnic, la nivelul Consiliului European. Dacă noi avem o diplomație externă puternică, dacă avem o reprezentare fermă în Consiliul European, pentru că vreau să repet, PE a votat de trei pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, România ar intra, în decembrie, în Schengen. Mai mult, chiar și fosta Comisie Europeană, condusă de domnul Jucker, dar și actuala Comisie, au transmis scrisori către Consiliul European în care au spus, clar, că toate condițiile sunt îndeplinite!”, a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini.

Totodată, europarlamentarul umanist a mai spus faptul că, în aceste condiții, “zarurile sunt la domnul Iohannis care, de atâta timp, ar fi putut să facă o altfel de diplomație, nu una de șantaj, ci una „la schimb”.

„Să spună clar că și noi, ca stat, avem drept de veto și am putea aplica principiul „te susțin și eu când ai nevoie de adoptarea unui dosar, dar trebuie să o faci și tu pe marginea Schengen!”. Sper că, în decembrie, în Consiliul European -dar trebuie să fie foarte ferm atât președintele Iohannis, dar și săptămâna aceasta, în JAI, ministrul Afacerilor Interne- România va fi primită în Spațiul Schengen. Eu cred că, totuși, de această dată România și Bulgaria vor intra în Schengen!”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.