Europarlamentarul Maria Grapini a participat la conferința “Asigurarea unui viitor sustenabil al industriei textile, de îmbrăcăminte, pielărie şi încălţăminte, în Europa de Sud-Est”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a participat, astăzi, la București, la o importantă conferință europeană, intitulată „Asigurarea unui viitor sustenabil al industriei textile, de îmbrăcăminte, pielărie şi încălţăminte, în Europa de Sud-Est” – Viitorul TÎPÎ în ESE.
„În calitate de antreprenor, multi ani, în acest domeniu, președintă de patronat, timp de zece ani, și acum, în cea de vicepresedintă a comisiei IMCO (pentru piața internă și protecția consumatorului), am participat cu plăcere la aceasta conferință europeană. Dezbaterile au evidențiat disfuncționalitățile în administrație/politicile guvernamentale și nevoia de a avea o strategie națională pentru industria textilă, încălțăminte și confecții”, a punctat eurodeputatul Grapini.
În cadrul acestui workshop național, desfășurat timp de două zile în România, cu o importantă participare europeană, dar și cu reprezentanți ai sindicatelor din România, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Economiei și institutelor de cercetare și formare, au fost prezentate și dezbătute teme importante precum crearea de strategii sectoriale pentru dezvoltarea industrială, destinate unei industrii TÎPÎ (textile, îmbrăcăminte, pielărie și încălțăminte) sustenabile, în România.
S-a discutat, de asemenea, pe marginea politicilor Uniunii Europene şi a României, Strategiei UE pentru textile sau a Pactului privind competenţele în industria TÎPÎ, având loc, totodată, o masă rotundă cu partenerii sociali europeni şi naţionali.
Mâine, în cea de-a doua zi a conferinței, vor avea loc sesiuni de workshop separate pentru reprezentanţii patronatelor şi lucrătorilor, în cadrul cărora se va încerca identificarea unor soluții concrete la întrebări de actualitate din domeniu:
– Cum se poate asigura un viitor sustenabil al industriei TÎPÎ în România, cu o strategie industrială coerentă, sprijin guvernamental şi forţă de muncă calificată, ţinând seama şi de noua strategie a UE pentru textile?
– Cum pot fi dezvoltate organizaţiile patronale, cu membri activi, capacitate de lobby eficace şi comunicări dinamice?
– Cum pot fi dezvoltate dialogul social şi negocierea colectivă, la nivel sectorial şi de companie, atât în beneficiul companiilor, cât şi al lucrătorilor?