Consumul de gaze al statelor Uniunii Europene, în cădere liberă după tăierea livrărilor din Rusia
Consumul de gaze naturale al Uniunii Europene a scăzut cu 20 la sută în ultimele patru luni, după decizia de a renunța la dependența statelor membre de gazele rusești. România este printre primele cinci state din UE care au redus consumul de gaze naturale.
Scădere accelerată a consumului de gaze naturale în UE. În perioada august-noiembrie 2022, consumul s-a redus cu 20,1% , față de consumul mediu de gaze pentru aceleași luni (august-noiembrie) în ultimii cinci ani (2017-2021).
În perioada august-noiembrie 2022, consumul de gaze naturale a scăzut în majoritatea statelor UE. În 18 state membre, consumul a scăzut cu peste 15%, în unele, iar în altele cu peste 40%. Ținta de reducere a consumului a fost fixată la 15%, pentru perioada august 2022-martie 2023, ca parte a planului REPowerEU de a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili ruși.
Consumul a scăzut cel mai mult în Finlanda (-52,7%), Letonia (-43,2%) și Lituania (-41,6%). Pe următoarele două locuri sunt Estonia (aproximativ 38%) și România (aproximativ 35%), care se află pe locul cinci.
Șase state membre, printre care Spania, Italia, Portugalia, deși își reduc consumul de gaze naturale, nu au atins încă ținta stabilită de 15%.
Alte două state membre UE – Malta (+7,1%) şi Slovacia (+2,6%) – şi-au crescut consumul de gaze naturale.
Scăderea constatată în Franţa se situează în media UE.
Eurostat subliniază că consumul de gaze naturale în UE a rămas în mod constant, începând din ianuarie, sub media ultimilor cinci ani.