Ministrul Budăi, promisiune onorată: Două milioane de români primesc mai mulţi bani la salariul din ianuarie 2023. Majorări şi sporuri în plus pentru toţi angajații de la stat!
Salariul minim brut garantat în plată creşte, începând de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei, de această măsură urmând să beneficieze peste 2 milioane de salariaţi.
Salariul minim în construcţii urcă la 4.000 de lei, de la 3.000 în prezent, când este scutit de impozit şi de plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate.
Guvernul a aprobat la începutul lunii decembrie hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, de la 2.550 lei.
Această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.898 lei, majorarea fiind de 374 lei, iar creşterea pe net de 24,5 %, conform precizărilor Ministerului Muncii.
Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.
De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi. Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit.
Angajații de la stat vor primi o majorare semnificativă de salariu începând cu ianuarie 2023. Dar asta nu este singura modificare în favoarea acestora: mulți bugetari vor primi creșteri pe toate domeniile de sporuri și ajutoare.
Pe lângă majorările cu 50% a veniturilor celor care lucrează în proiectele finanțate de fonduri europene şi cu 10% a celorlalți, se pare că vor fi măriri și pentru unele categorii de persoane care lucrează la stat. Începând cu anul viitor se vor oferi și sporuri la salarii pentru cei care se ocupă de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În prezent, în cadrul Senatului se iau decizii cu privire la majorarea salariilor pentru cei ce lucrează în unitățile subordonate APIA, după ce anumiți funcționari parlamentari au primit la rândul lor bani in plus.
În luna iunie, Guvernul aprobase suspendarea ocupării locurilor de muncă la stat prin concurs sau examen. Acest lucru se va schimba din nou de la începutul anului viitor, când va fi posibilă reluarea concursurile în cazul tuturor instituțiilor statului.
Spre exemplu, ANAF vrea să scoată la concurs anul viitor toate cele 1.490 de posturi vacante din cadrul instituției. Cel mai mare deficit de personal este în teritoriu. Conform ultimelor date, în sistemul public, numărul de angajați este de 1,26 milioane.
O altă schimbare de anul viitor, pe lângă libertatea de a angaja prin concursuri și examene, este oferirea bugetarilor care lucrează în implementarea PNRR de sporuri din start de 50% din valoarea salariului.