„Cercetarea poate elimina cancerul”. Centru Național de Competență în domeniul Cancerului, dedicat exclusiv oncologiei, implementat prin PNRR!
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca au organizat conferința de presă intitulată generic „Cercetarea poate elimina cancerul”.
Evenimentul care a avut loc în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină a UMFCD și-a propus să evidențieze înființarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC) și totodată să reliefeze principalele obiective ale acestui amplu proiect menit să dezvolte un management inovativ, personalizat și multidisciplinar al pacienților afectați de cancer.
Noul Centru Național de Competență, dedicat exclusiv oncologiei, va fi implementat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și va dezvolta soluții inovative de prevenție și combatere a cancerului.
La conferința de presă au fost prezenți Directorul CNCC, Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Rectorul UMFCD, Prof.Univ.Dr. Viorel Jinga și Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, precum și multe alte personalități ale medicinei și cercetării științifice românești.
Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului este un proiect inovativ la baza căruia se află un consorțiu format din importante entități publice, private și academice românești.
Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu va coordona Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului.
„În primul rând, luptăm pentru binele pacientului și concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel național pornind de la cele cinci direcții de cercetare care urmăresc pilonii Planului Național de Combatere a Cancerului – partea de depistare precoce, profilaxie, diagnostic, tratament și paliație și, sigur, registrele de cancer fără de care nu putem să vorbim despre rezultate în Oncologie.
Arătăm faptul că putem conclucra instuții publice mari, entități academice importante, cu mediul privat, pentru că nu suntem în opoziție, așa este scris și proiectul. Ideea este tocmai de a putea disemina know how, astfel încât pacienții noștri, oriunde s-ar adresa, să primească aceeași calitate a îngrijirii”, a precizat Patriciu Achimaș-Cadariu.
La rândul său, rectorul UMFCD, Viorel Jinga, a menționat, în intervenția sa, că a fost o muncă grea, de echipă, proiectul pornind de la o discuție a domniei sale cu profesorul Achimaș.
“Cred că am pus bazele unei echipe foarte bună, ne-am orientat către parteneri profesioniști, iar, astăzi, asistăm la debutul activității acestui centru național de competență în domeniul cancerului. Cancerul este o problemă importantă de sănătate publică. Se regăsește, de asemenea, în direcțiile de cercetare europene, astfel încât în cadrul competiției din PNRR, pilonul III, s-a constituit un consorțiu care a aplicat în această competiție. Au fost trei consorții, dar, din fericire pentru noi, consorțiul reprezentat de colegii care sunt, astăzi, alături de mine a fost câștigător, creându-se, astfel, acest centru național de competență în cancer. Sigur că România nu stă bine din punctul de vedere al inovării. Există un scor european al inovării în care, din păcate, România este pe ultimul loc. Prin astfel de acțiuni, însă, dorim să creștem internaționalizarea cercetării în țara noastră, să păstrăm cercetătorii în grupele de cercetare din institutele din țară, dar și să aducem specialiști și de afară pentru a ajunge să găsim și metode de screening, diagnostic, tratament personalizat și creșterea calității vieții pacienților cu cancer”, a mai spus Viorel Jinga.
Diana Păun, consilier prezidențial, a felicitat echipa câștigătoare care, astăzi, a reușit operaționalizarea acestui centru extrem de important.
“Este o muncă de echipă care s-a desfășurat pe o perioadă de mai bine de doi ani, o dată cu lansarea la Palatul Cotroceni a programului care previziona un plan național de combatere a cancerului care, astăzi, se regăsește într-o lege, iar munca a continuat prin sudarea acestei echipe care a reușit prin accesarea de fonduri europene în domeniul cercetării cancerului”, a punctat consilierul prezidențial.